A kertben már 15-20 centiméteresek a csalán hajtásai, ilyenkor a legfinomabb, ha a konyhában szeretnénk alapanyagként felhasználni.
A szokásos tisztító tea mellett nálunk készült már belőle leves, és párolt bébicsalán is, ami a parajhoz hasonlóan ízletes köret vagy önállóan fogyasztva kalóriaszegény és egészséges fogás.
Most a medvehagymás pogácsa mintájára kipróbáltam a csalános változatot kukorica- és hajdinaliszttel.
A vártnál is nagyobb sikert aratott, őszintén szólva, magam sem gondoltam, hogy ennyire finom lesz.
Hozzávalók
25 dkg finomliszt
20 dkg kukoricaliszt
5 dkg hajdinaliszt
1 dl tej
3 dkg friss élesztő
10 dkg tejföl
25 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
2,5 dkg só
1 csapott evőkanál cukor
1 nagy csokor csalán
1 teáskanál olaj
1 kisebb gerezd fokhagyma
csipet só
A tetejére
tojás
szezámmag
A csalánt leöblítjük, leveleit letépkedjük és még kisebb darabokra szaggatjuk. Az olajon kicsit megfuttatjuk a reszelt fokhagymát, hozzáadjuk a csalánt, sózzuk, és addig pároljuk, amíg teljesen el nem fő a leve. Kihűtjük.
A többi hozzávalót tálba mérjük (a felvert tojás felét öntjük bele, a másik felét félretesszük a kenéshez), hozzáöntjük a megkelt élesztőt és az egészet összegyúrjuk. Nem kell túlságosan kidolgozni, mert ragacsos lesz a tészta.
Lisztezett munkafelületen négyzet alakúra nyújtjuk, és a csalán fele mennyiségét rákenjük.
Négy irányból (itt látható) hajtogatjuk a tésztát, majd ezt a műveletet (nyújtás, kenés csalánnal, hajtogatás) pihentetés nélkül megismételjük.
Ezután konyharuhával letakarjuk, és most már egy órát pihentetjük. (Nekem most dolgom akadt közben, így az egy órából kettő lett, de nem ártott neki, sőt...)
Kb. két cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk és pogácsákat szaggatunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket megkenjük a félretett felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és forró (nálam 240 fok) sütőben megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése