A manapság leginkább gyomként kezelt csalán, egy ősidők óta ismert, sokoldalúan alkalmazott gyógynövény, felsorolni is hosszú lenne számos kedvező hatását: tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, lázat csillapít, köszvényt, reumát, bőrbajokat gyógyít és magas a vastartalma.
A kora tavasz egyik elsőként megjelenő növényéből - a tea mellett - finom levest és köretet is készíthetünk, hasonlóan jó hatással.
A bébicsalán íze hasonló a spenótból vagy fejessalátából készült párolt salátához, talán kicsit karakteresebb, mindenképpen érdemes kipróbálni.
Nem csak főtt tojás, hanem rántottak és sültek mellé is kiváló köret.
Hozzávalók 2 személynek
1 nagy tál fiatal (bébi) csalán
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
só
gumikesztyű!
A csalán leveleit levagdossuk (a szár nem kell), majd nagyjából egy órán át hideg vízben áztatjuk.
Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, kicsit átpirítjuk rajta a darabokra vágott fokhagymát és rádobjuk a csalánleveleket.
Felöntjük 1 dl vízzel, sózzuk és kb. 15-20 perc alatt puhára pároljuk.
A magas ásványi anyag tartalom miatt a sóval óvatosan bánjunk, egészen kevés is elég belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése