2022. március 29.

Fermentált zöldségek

 




A fermentálás a sóval tartósítás ősi technikája. 
Nem csak káposztát vagy uborkát savanyíthatunk ezzel a módszerrel, hanem gyakorlatilag bármit, a sárgarépától a cukkinin át az édesburgonyáig, virágokat, zöldfűszereket és magokat is. 
A zöldségek a savanyítás által nem csak könnyebben emészthetővé válnak, hanem hatékonyan segítik az emésztési folyamatokat. 

A tejsavas erjedési folyamat során olyan élő probiotikus baktériumkultúrák alakulnak ki, melyek táplálják a bélflóránkat, a zöldségek sokkal könnyebben emészthetővé válnak a testünk számára, megőrizve vitamintartalmukat. 
Az erjesztésen átesett zöldségekben lévő tápanyagokat a testünk sokkal hatékonyabban fel tudja dolgozni, mint a nyers zöldségekben lévőket. 

És még valami...Nagyon, de nagyon finom:-)


Hozzávalók (ízlés szerint változhat):

cékla
sárgarépa
fehér- vagy vöröskáposzta
fehérretek
1 lilahagyma (nálam az egyik üvegben van, a másikban nincs)
babérlevél
1 kisebb krumpli

1 liter langyos víz/1 evőkanál só

A zöldségeket (amelyiket szükséges) meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk.
Üvegbe rétegezzük őket, tetejére pár babérlevelet és néhány szelet krumplit teszünk, majd felöntjük a sós lével.
Langyos helyre tesszük, lefedjük tálkával és megvárjuk, amíg kierjed.
Célszerű egy tálcára helyezni az üvege(ke)t, mert az erjedés beindulásával ki fog futni a lé.

2 megjegyzés:

Agyrágóbogár írta...

Már egy jó ideje várom, hogy fermentálódon a káposztám, de azt hiszem túl hideg van hozzá :(

Citromhab írta...

Ez az adag nekem is elég nehezen erjedt ki:-)