2015. április 14.

Medvehagymás pogácsa





Egy egyszerű, kelt pogácsa medvehagymával gazdagítva.


Hozzávalók

50 dkg finomliszt
1 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 teáskanál cukor
10 dkg tejföl
25 dkg hideg vaj vagy margarin
1 tojás
4 kávéskanál só

1 csokor medvehagyma

A tetejére
1 tojás

A cukrozott langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és az egészet összegyúrjuk. Nem kell túlságosan kidolgozni, mert ragacsos lesz a tészta.
Lisztezett munkafelületen négyzet alakúra nyújtjuk, és az előzőleg megmosott és apróra vágott medvehagyma fele mennyiségét rászórjuk.
Négy irányból (itt látható) hajtogatjuk a tésztát, majd ezt a műveletet (nyújtás, szórás hagymával, hajtogatás) pihentetés nélkül megismételjük.
Ezután konyharuhával letakarjuk, és most már 45 percet pihentetjük.
Másfél-két cm vastagságúra nyújtjuk, a tetejét bevagdossuk és pogácsákat szaggatunk belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a pogácsákat, tetejüket megkenjük a felvert tojással és forró (nálam 240 fok) sütőben megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: