Klasszikus karácsonyi sütemény, de az év bármely szakában készíthető különféle töltelékkel.
Hozzávalók
A tésztához
40 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg cukor
1 dkg friss élesztő
½ kávéskanál
sütőpor
1 tojás
3 evőkanál
tejföl
csipetnyi só
A
töltelékhez
20 dkg
darált mák vagy dió
15 dkg cukor
fél citrom
reszelt héja
2,5 dl forró
tej
A kenéshez
1 tojás
Összegyúrjuk
a tészta hozzávalóit, és fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük.
16 egyenlő
részre osztjuk, majd lisztezett munkafelületen egyenként, kör alakúra
és 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk őket.
Elkeverjük a
töltelék hozzávalóit, és minden tésztakorong közepére egy-egy evőkanálnyit halmozunk. Kifliket formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsibe
sorakoztatjuk őket.
Szétválasztjuk
a tojást. Először a tojássárgájával kenjük le a kifliket, majd 20-25 perc
elteltével a villával lazán felvert tojásfehérjével. Ügyeljünk, hogy a kiflik oldalára is kenjünk a mázból, mert sütés után így lesznek egyenletesen márványosak.
Újabb 20
perc pihentetés után tűvel 2-3 helyen megszurkáljuk a kiflik tetejét, majd 180
fokra melegített sütőbe toljuk a süteményt. Addig
sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
A kifliket marcipánnal is megtölthetjük.
A fotót Bán Orsolya, a Csibe a konyhában blog szerzője készítette.
8 megjegyzés:
Ó, de gyönyörűséges! Roppant guszta kiflik születtek! :)
Csodás lett nálad is. Idén biztos megint meg fogom sütni. Nagyon szeretjük.
Csodásak lettek! :) Nálunk is készült mákkal, de idén elkészítem más töltelékkel is. :)
Okki, köszönöm! A marcipántölteléket nagyon tudom ajánlani, isteni finom:-)
Dina, Krisz, köszönöm!
Nagyon finom!
Nagyon jo recept,kiprobaltam ,koszonom B.U.E.K
Nagyon sokszor megsüttem,imádjuk,köszönöm szépen a receptet,tökéletes .Most is a sütőben ,,,,
Megjegyzés küldése