2013. augusztus 26.

Ketchup




Ha paradicsombefőzésben gondolkodunk, az egyik lehetőségünk a ketchup készítése, amit később pizzához, sültekhez és még egy sor más ételhez használhatunk.


Hozzávalók

3 kg teljesen érett paradicsom
3-4 evőkanál olaj
1 nagy vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 dl fehérborecet
1 evőkanál mustár
1-2 kávéskanál só
10-15 dkg cukor
1/2 kávéskanál őrölt bors
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1/2 kávéskanál őrölt fahéj

A paradicsomot megmossuk és kisebb darabokra vágjuk.
Az olajon megfonnyasztjuk az apróra kockázott vöröshagymát, ráreszeljük a fokhagymát, majd rátesszük a paradicsomot, és kb. 1 órán át főzzük.
Az így kapott alapot szűrőn áttörjük, hozzáadjuk az ecetet, a mustárt, a cukrot, a sót és a fűszereket.
Visszatesszük a tűzre, és forrástól számított 2-2,5 órán át gyöngyözve forraljuk, vagy amíg a kívánt sűrűséget el nem éri.
Ízlés szerint utólag még fűszerezhetjük, sózhatjuk.
Forrón csírátlanított üvegekbe szedjük és lezárjuk.


2 megjegyzés:

Millye írta...

Hűűűű de jó ez a recept! Köszi! A családom ketchup imádó :)

Blogkonyha írta...

Én is viszem. Csodás a színe! Hm, már képzeletben beletunkolom a sült virslit...