2012. október 14.

Kakaós és vaníliás csiga






Nagy kedvenc, de egyben megosztó péksütemény, a család egyik fele a kakaós, a másik a vaníliás csigát részesíti előnyben, így általában párban készül.

Hozzávalók két 35 x 32 cm-es tepsihez

A tésztához
75 dkg liszt
4 dkg friss élesztő
4-4,5 dl tej
3 evőkanál olaj
4 evőkanál cukor
1 kávéskanál só

A kakaós kencéhez
12 dkg vaj
15 g kakaópor
6 dkg cukor
1 kávéskanál vaníliakivonat

A vaníliás kencéhez
12 dkg vaj
6 dkg cukor
1 evőkanál vaníliakivonat

A kenéshez
1 dl tej
1 evőkanál vaníliakivonat

Másfél dl langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Tálba mérjük a lisztet, az olajat, a cukrot, a sót, és a maradék tejjel - amennyit felvesz - rugalmas tésztát dagasztunk.
Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A kencéket külön-külön kikeverjük.
A megkelt tésztát kétfelé vesszük, és lisztezett felületen egy-egy, kb. fél cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőlük.
Rákenjük a kakaós illetve a vaníliás tölteléket, majd bejgliszerűen feltekerjük. Éles késsel vagy cérna segítségével 2-3 cm szélességben felszeleteljük a tésztarudakat, és a csigákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
Kevésbé deformálódnak a csigák, ha cérnával vágjuk el tésztát. Ehhez egy 30-40 cm hosszú cérnaszálra van szükségünk. A tésztarúd alá vezetjük a szálat a kívánt szélességben, a tészta felső részén keresztezzük, majd határozott mozdulattal ellentétes irányba húzzuk, amíg teljesen át nem vágja a tésztarudat. Ezzel a módszerrel gyorsan és szépen tudunk darabolni.
Még 20-25 percet kelesztjük a csigákat, a tetejüket megkenjük a tej és vanília keverékével, és 200 fokra melegített sütőben megsütjük.
A sütőből kivéve a megsült csigák tetejét újra megkenjük a vaníliás tejjel.
Porcukorral megszórva kínáljuk, de ez elmaradhat.

11 megjegyzés:

Hankka írta...

Csodaszép mindkettő, nem is tudnék választani! :)

Édeskonyha írta...

Nekem is mindkettő jöhetne. Nagyon finomak lehetnek :)

Sziltó írta...

Köszönjük a receptet! Már 3* sütöttük. (Turbózásképpen plusz csoki/nutella/mazsola és tejszín!) Elképesztően finom!!!

Citromhab írta...

Hannka, Édeskonyha, köszönöm:-)

Sziltó, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik nektek:-)

Névtelen írta...

Abban kérnék segítséget, hogy nekem csak szárított (instant) élesztő áll a rendelkezésemre (itt külföldön, ahol élek, sajnos csak ezt lehet kapni) és nem tudom, abból mennyi kell ehhez a recepthez? Ha kérhetném grammban megadni, mert itt nem külön kis tasakokban lehet kapni (azt hiszem azok 7-10 grammosak), hanem 200 g-s flakonban. Köszönöm!

Citromhab írta...

Általában 1:2,8 aránnyal szoktunk számolni, ami azt jelenti, hogy 1 g szárított élesztő 2,8 g friss élesztőnek felel meg.

zdr írta...

Az lenne a kérdésem,hogy tojás tényleg nem kell a tésztába, vagy kimaradt véletlenül a hozzávalók közül?Egyébként szuper jól néznek ki a csigák!
Köszi, Zdr

Citromhab írta...

Zdr, nem elírás, valóban nem kell bele tojás. Én gyakran hagyom ki a kelt tésztából, így még foszlósabb.

kaulics viola írta...

Kedves Citromhab!

Megsütöttem a csigákat, (nem sima liszttel, hanem update), jó lett a tészta, de sajnos letapadt a sütőpapírra. Leszedhetetlenül.

Van esetleg tipped?

Köszönöm.

Citromhab írta...

Kedves Viola!

Én is jártam már így, nem csak a kakaós csigával, sajnos. Nálam egyértelműen a sütőpapír volt a hibás, egy gyengébb minőségűt vásároltam, amiről egyáltalán nem lehetett leszedni a megsült tésztát.

kaulics viola írta...

Oh, köszönöm. :) Kipróbálom.