Őszi hangulatú sütemény birsalmával.
Hozzávalók 30 cm-es piteformához
A tésztához
25 dkg liszt
12 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
csipet só
1/2 kávéskanál sütőpor
A töltelékhez
6 közepes méretű birsalma vagy birskörte
ízlés szerint 5-7 evőkanál (barna) cukor
1 kávéskanál fahéj
1 dl víz
1 teáskanál étkezési keményítő
1 evőkanál búzadara
A tetejére
porcukor
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órát hűtőben pihentetjük. Alaposan megmossuk a birsalmát, felszeleteljük, majd felkockázzuk, és lábosba tesszük a cukorral és a fahéjjal. Felöntjük a vízzel, és lassú tűzön lefedve, időnként megkeverve, puhára pároljuk.
Kevés hideg vízben (amennyit felvesz) elkeverjük a keményítőt, besűrítjük a megpuhult gyümölcsöt. Belekeverjük a búzadarát, majd langyosra hűtjük.
A piteformát hideg vajjal vékonyan kikenjük, lisztezzük. A tészta 2/3 részéből kerek lapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát.
Beleöntjük a tölteléket és elsimítjuk. A maradék tésztából tetszés szerinti mintázatot (rács, levelek, virágok, stb.) alakítunk ki, és befedjük a birstölteléket.
180 fokra melegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Langyosra hűtjük, porcukorral megszórjuk, és szeleteljük a pitét.
15 megjegyzés:
Ó de nagyon gusztusos! Imádom a birsalmát, nagyon finom lehet ezzel a töltelékkel a pite. Ki is fogom próbálni! Köszi!
Csak egy technikai kérdésem lenne: a recept szerint búzadarára is szükség van, viszont a leírásban már nem szerepel. A töltelékbe kell belekeverni?
Köszi: Erika
Erika, igen, a töltelékbe keverjük, be is írtam, mert tényleg nem volt teljesen egyértelmű.
De szép!!! Ma el is készítem, friss birsalmából!:))
Megcsináltam és elsöprő sikert aratott!:) langyosan a legfinomabb!
Köszönöm szépen a receptet!:-)
Köszönöm szépen a receptet ! ma készítettem el és hatalmas sikert aratott a családban, nagyon finom, ízletes , mutatós sütemény!!!Mindenkinek ajánlani tudom. Köszönöm szépen
Nagyon örülök, hogy ízlett!:-)
Külföldön lakom és legutóbb hozott az anyukám magával birsalmát. Megtetszett a recept de egy kérdésem lenne: meg kell hámozni a birsalmát mielött kockázom?
Marina, nem kell meghámozni, a birsalma héja olyan, hogy teljesen megpuhul és szinte eltűnik a töltelékben.
Isteni Lett! Köszönöm! Ma mivel csak 1 birsalma maradt, így kemény körtével és zöld almával vegyesen Készítem! :)
Huuuu, nagyon finom lett! Birskörtéből készítettem. Egy hét alatt kétszer is!!!Tökéletes recept! Köszönöm!
Gyönyörű bírskörtéim teremteni az idei évben,és most sűl a pite. Remélem hogy finom lesz./Én még mazsolát is adtamh hozzá,talán nem rontja el.
Kedves Citromhab!
Nagyon finom!!!
En barna cukor helyett nadcukrot hasznaltam a birsalmahoz es 2db szegfuszeget es fel citromhejat vekonyan levagva 3dbka volt feherje nelkul.
Ha kesz ez a toltek akkor kihalaszom belole a citromhejat es a szegfuszeget.
A tesztajahoz 1 tasak vaniliascukrot adtam en.
Koszonoma receptedet.
Kedves Citromhab!
Nagyon finom!!!
Ujra elkeszitve. Isteni!!
Halas koszonet a receptert!
Szia!
Megjegyzés küldése