2011. szeptember 21.

Citromos kocka





Hozzávalók: 24x36 cm-es tepsihez

A tésztához
25 dkg liszt
13 dkg vaj
8 dkg cukor
1 tojás
egy csipet só
késhegynyi sütőpor

A citromkrémhez
5 tojás
25 dkg cukor
1 citrom leve és reszelt héja
8 dkg liszt


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és a kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk. 170 fokra melegített sütőben 8-10 percet elősütjük.
Közben a citromos tölteléket elkészítjük.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes, még keményebb habot nem kapunk. Belekeverjük a tojássárgáját, a citrom levét és héját, végül beleforgatjuk a lisztet.
Az elősütött tészta tetejére öntjük a citromos habot és visszatoljuk a sütőbe, amíg a töltelék meg nem dermed.
Langyosra hűtjük és vizes pengéjű késsel szeleteljük.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

11 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Nagyon szeretem a citromos dolgokat, ez is nagyon csábító!

trollanyu írta...

Én is, én is:) Nagyon guszta, mentettem a receptet, köszi:)

Kreatív konyha írta...

Mostanában több helyen a citromos süteményekre kattanok rá! Ezt is ki fogom próbálni! Jól néz ki!

Roza írta...

És nekem most kell szénhidrát-szegény diétát tartanom:((
Csodásak a sütijeid!

Petra írta...

Nekem a citromos is nagyon tetszik. Ezt a receptet is mentem. :)))

Gerdi írta...

De igenis mutatós a citromos is! Nálam az lenne a nyerő, egyszer kipróbálom.

Okki írta...

Milyen jó lenne egy kis szelet! :)

Vittem a receptet.

Citromhab írta...

Illéskrisz, Trollanyu, akkor, látom, nem vagyok egyedül:-)

Mónika, érdemes kipróbálni:-)

Roza, Petra, köszönöm.

Gerdi, kicsit laposka szegény és a tejszínhab sem passzolt volna a tetejére, de finomabb, mint a málnás:-)

Okki, "sajnos" 10 perc alatt elfogyott:-)

Bianka írta...

Nagyon tetszik, és nekem pl a citromos jobban tetszik :)

ILDIKO írta...

Szia Citromhab!

Nagyon finom lehet. Egy kerdesem lenne. A toltelekkel visszatolod a sutobe es kb mennyi ideig kell tovabbsutnom igy? Azert kerdem , nehogy tulsussem esetleg. Gondolom kremesszerunek kell maradnia.

Koszonom! Szia! ILDIKO

Citromhab írta...

Szia Ildikó,
Csak addig kell sütni, amíg a citromos hab éppen meg nem dermed.