2011. szeptember 17.

Esterházy torta - Segítsüti 2011 ősz








Mától indul a már hagyományosnak számító jótékonysági Segítsüti akció!

27 gasztroblogger és egy vendégblogger alkotja a csapatot, akik finomabbnál finomabb süteményekkel készültek.

Az idei támogatott a Szemem Fénye Alapítvány. Tevékenységüknek köszönhetően idén megnyitották Pécsett a Dóri-házat, majd Törökbálinton a Tábitha-házat. Mindkettő gyermekhospice ház, ahol az életet megrövidítő betegségben szenvedő gyermekek és hozzátartozóik állandó gondoskodást kaphatnak.

Licitálni a Segítsüti oldalán lehet 2011. szeptember 20.-án 16:00 óráig.

Én egy Esterházy tortával készültem erre az alkalomra, illetve egy plusz ajándékkal is, de ez legyen meglepetés.


Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tésztához
10 tojásfehérje
35 dkg cukor
30 dkg darált dió
10 dkg liszt

A krémhez
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
10 dkg cukor
15 dkg darált dió
2 dl tejszín
40 ml rum
10 g zselatin

A díszítéshez
25 dkg porcukor
1 közepes méretű tojásfehérje
5 dkg étcsokoládé
1 teáskanál étolaj
10 dkg darált dió
1 dl tejszín


A tésztához a tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a liszt és dió keverékét. Sütőpapírral bélelt tortaformában, 180 fokra melegített sütőben öt tortalapot sütünk. A sütési idő 5-10 perc laponként.
Célszerű a tészta hozzávalóit 5 részre osztani és a fent leírt műveletet ötször elvégezni, így teljesen azonos vastagságú lapokat kapunk.
A krémhez a pudingporból, a cukorból és a tejből pudingot főzünk. Kevés hideg vízben feloldjuk, majd felforrósítjuk a zselatint és a még meleg krémhez adjuk. Belekeverjük a diót, a rumot és kihűtjük. Ha kihűlt, beleforgatjuk a keményre vert tejszínhabot is.
A lapokat a krémmel megkenve rétegezzük, végül a torta oldalát is bevonjuk.
A mázhoz a tojásfehérjét lazán felverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a torta tetejére simítjuk.
Az étcsokoládét az étolajjal gőz fölött megolvasztjuk, csíkokat rajzolunk a mázra és késpengével, ellentétes irányban széthúzgáljuk.
A torta oldalát darált dióval díszítjük, és a kemény habbá vert tejszínből körben habrózsákat nyomunk a tetejére.

12 megjegyzés:

Petra írta...

Felséges. Sok sikert az akcióhoz. :)))

Nelli írta...

Boldog lesz aki megnyeri!:-)Finomságos!

Anazar írta...

Nagyon csinoska!!

Kreatív konyha írta...

A süti szépséges! Én is sok sikert kívánok!

Turák Kinga írta...

ez nagyon jól néz ki! Szerencsére egekbe szöknek a licitáló árak, úgyh én inkább megvárom, míg újra kiadjátok a recepteket és az egyéb ajándékokat!!!

Moha írta...

Meseszép lett! És az egyik kedvencem.

Citromhab írta...

Köszönöm!
Remélem tényleg az egekbe szöknek a licitek, igaz már csak egy nap van hátra, és az akció sikeresen zárul. Az összegyűlt pénz nagyon jó helyre kerülne.

Bianka írta...

Gyönyörű lett

Névtelen írta...

Szerintem új címet szükséges adni ennek a tortának! Megsütöttem ma és fenséges! A világ legjobb tortája címet nyerte el nálunk!Nem bonyolult igazán, egy ilyen hideg napon felüdülés elkészíteni.Nagyon köszönöm kedves Citromhab e remek receptet! Marika

Citromhab írta...

Marika, igazán nincs mit és én örülök a legjobban, hogy ennyire ízlett:-))

Ági írta...

A tojássárgákat nem kell beletenni a tésztába vagy csak a felsorolásból maradt ki???
Ági

Citromhab írta...

A tojássárgákra nincs szükség, nem maradt ki a felsorolásból. Elhasználhatod őket vaníliakrémhez vagy egyéb más étel készítéséhez.