2011. szeptember 23.

Rozsos bucik





Mostanában a gyerekek nagyon rá vannak kattanva az egyik helyi pékségben kapható, tényleg nagyon finom rozsos kiflire, innen jött az ötlet, hogy talán házilag is elő lehet állítani valami hasonlót.
Fehérkenyér receptjéből adta az alapot annyi különbséggel, hogy az öregtészta itt kimarad.

Hozzávalók 12 darabhoz

30 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
1 1/2 evőkanál olaj
2,5 dkg friss élesztő
3,3 dl víz


Az élesztőt kevés cukorral egy dl langyos vízben felfuttatjuk.
A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék langyos vízzel tésztát dagasztunk.
Langyos helyen, lefedve duplájára kelesztjük.
Lisztezett gyúródeszkán finoman átgyúrjuk és 30x40 cm-es téglalapot nyújtunk. Hosszában három, keresztben pedig négy egyenlő részre vágjuk.
Egyenként, feltekerjük, tetejüket lisztbe forgatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Éles késsel bevágjuk a tetejüket és 20-25 percet kelesztjük.
220 fokra melegített sütőbe toljuk és 25-30 perc alatt megsütjük.
A sütő aljába egy kis fém edényben vizet teszünk, ez a sütés teljes ideje alatt maradjon ott.

11 megjegyzés:

chriesi írta...

Szépségesek!

Mézigörl írta...

Már el is mentettem a receptet, nagyon szépek! :-D

Gerdi írta...

Olyan takarosak! Ilyen nincs a pékségben:-)

Gizi írta...

Nagyon guszták, és biztosan finomabbak mint a pékségben kapható.:)

Blogkonyha írta...

Nagyon guszták!

Mrita írta...

Nagyon guszták, köszönöm a receptet, elmentettem. Nagyon szeretjük a rozsos kenyereket, bucikat.

Kreatív konyha írta...

Ezt én is elkérem. Nálunk a gyerekek a "fehér dolgokat" szeretik, de a férjem csak rozsos kenyeret.

Gesztenye receptjei írta...

De csodás kis bucikat készítettél:-))

Citromhab írta...

Chriesi, Mézigörl, köszönöm.

Gerdi, Gizi, ilyen tényleg nincs a pékségben:-)

Illéskrisz, köszönöm.

Mrita, mi is nagyon szeretjük:-)

Mónika, nálunk a gyerekek is jobban kedvelik a "barna" pékárukat:-)

Gesztenye, köszönöm.

Timi írta...

Nagyon tetszik, főleg, hogy ilyen egyszerű! Tuti elfogom készíteni! :)

Citromhab írta...

Timi, tényleg nagyon egyszerű:-)