A fenyőrügyből készített szirup
eredményesen használható megfázás, influenza, köhögés esetén, mivel nyákoldó
hatású összetevőinek köszönhetően természetes köptetőként szolgál, ráadásul
csillapítja a torokfájást, tisztítja, nyugtatja a légutakat.
Magas vitamin és ásványianyag
tartalma miatt általános erősítőként is kiváló.
Májusban, azaz ilyentájt jelennek
meg a fenyőkön az új hajtások. Ezeket a 2-6 cm-es rügyeket gyűjtjük be, melyeket
lehetőség szerint több fáról, illetve ugyanarról a fáról arányosan
szüreteljünk, hogy ne zavarjuk meg a növény további növekedését.
Felhasználható fenyőfajták: lucfenyő,
jegenyefenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, erdeifenyő.
A zsenge fenyőrügyet egyébként önállóan
vagy salátákban is lehet fogyasztani (nekem kifejezett kedvencem), az íze kellemesen
savanykás, enyhén fenyőillatú és sokszorosan több C-vitamin található benne,
mint a citromban vagy a narancsban.
Teát is készíthetünk a friss vagy
a beszárított hajtásokból, mellyel a sziruphoz hasonló hatást érhetünk el.
Hozzávalók:
kristálycukor
1 dl hársméz
Ekkor lezárjuk és 24 órát állni hagyjuk. Másnap összeesik annyira a készítményünk, hogy hozzáadhatjuk a mézet is.
Ezután 3 hétig érleljük. Napsütés hatására kicsit mélyebb színt vesz fel, aki ezt szeretné, így is lehet, én inkább árnyas, hűvösebb helyen tárolom ez idő alatt.
Három hét után leszűrjük és felhasználásig hűtőben tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése