2023. május 12.

Mézes fenyőrügy szirup

 



A fenyőrügyből készített szirup eredményesen használható megfázás, influenza, köhögés esetén, mivel nyákoldó hatású összetevőinek köszönhetően természetes köptetőként szolgál, ráadásul csillapítja a torokfájást, tisztítja, nyugtatja a légutakat.

Magas vitamin és ásványianyag tartalma miatt általános erősítőként is kiváló.

Májusban, azaz ilyentájt jelennek meg a fenyőkön az új hajtások. Ezeket a 2-6 cm-es rügyeket gyűjtjük be, melyeket lehetőség szerint több fáról, illetve ugyanarról a fáról arányosan szüreteljünk, hogy ne zavarjuk meg a növény további növekedését.

Felhasználható fenyőfajták: lucfenyő, jegenyefenyő, vörösfenyő, ezüstfenyő, erdeifenyő. 

A zsenge fenyőrügyet egyébként önállóan vagy salátákban is lehet fogyasztani (nekem kifejezett kedvencem), az íze kellemesen savanykás, enyhén fenyőillatú és sokszorosan több C-vitamin található benne, mint a citromban vagy a narancsban.

Teát is készíthetünk a friss vagy a beszárított hajtásokból, mellyel a sziruphoz hasonló hatást érhetünk el.

Hozzávalók:

1 befőttes üvegnyi (0,7 l) friss hajtás
kristálycukor
1 dl hársméz

A tiszta üveg aljára rétegezünk 2 evőkanál cukrot, majd befedjük fenyőhajtással. 
Újabb réteg cukor és hajtás, majd ezt a műveletet addig folytatjuk, ameddig a hajtás el nem fogy, illetve az üveg meg nem telik.
Ekkor lezárjuk és 24 órát állni hagyjuk. Másnap összeesik annyira a készítményünk, hogy hozzáadhatjuk a mézet is.
Ezután 3 hétig érleljük. Napsütés hatására kicsit mélyebb színt vesz fel, aki ezt szeretné, így is lehet, én inkább árnyas, hűvösebb helyen tárolom ez idő alatt.

Három hét után leszűrjük és felhasználásig hűtőben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések: