2023. március 9.

Fűszeres hagymás céklalekvár (Céklacsatni)

 



Sültek mellé, pirítósra, szendvicsbe, sajtokhoz, salátába vagy éppen csak úgy önállóan kanalazgatva.


Hozzávalók:

1 kg cékla (tisztítva mérve)
2 evőkanál olívaolaj
2 közepes lila hagyma
2 alma
4 evőanál méz
3-4 evőkanál balzsamecet
fél kávéskanál fahéj
fél kávéskanál szegfűszeg
fél kávéskanál koriander
2 cm-es gyömbérdarab reszelve
csili ízlés szerint
fél kávéskanál só

A céklát tepsibe rakjuk, lefedjük alufóliával és megsütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk a héját és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és a céklához reszeljük.
Az olajon megdinszteljük az apróra vágott lila hagymát, rátesszük az almás céklát. 
Hozzáadjuk a fűszereket, a mézet és a sót.
Öntünk alá kevés vizet és fedő alatt, időnként átkeverve, lassú tűzön bő félórát pároljuk. 
Végül hozzáöntjük a balzsamecetet is és ha szükséges még korrigálunk az ízén.
Forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk.
Hűtőben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések: