Az almaecet a legegészségesebb ecetfajta.
Tartalmaz pektint, béta-karotint, káliumot, aminosavakat és enzimeket.
Zsírégető hatású, segíti az emésztést. Mézzel elkeverve enyhíti az ízületi gyulladások tüneteit és fokozott epetermelésre készteti a májat. Magas káliumtartalma miatt serkenti a sejt- és szövetnövekedést, enzimjei pedig gyorsítják a szervezetben lezajló kémiai folyamatokat.
Elkészítése nem igényel különösebb jártasságot, mindössze néhány kg alma, kevés cukor, víz és sok türelem kell hozzá.
Hozzávalók:
2,5 kg alma
25 dkg cukor
langyos víz
egy darabka kenyér
5 l-es befőttes üveg
késhegynyi kén
Az almákat megmossuk, hibás részeit eltávolítjuk, majd héjastól, magházastól kisebb darabokra vágjuk és az üvegbe rakjuk.
Rászórjuk a cukrot és felöntjük annyi langyos vízzel, hogy az üveg felső része üresen maradjon az erjedéskor keletkező hab számára.
Tetejét lefedjük egy tányérral és 18-22 Celsius fokos helyiségben helyezzük el. 1-2 naponta átkeverjük, egészen addig, amíg az alkoholos erjedés le nem zajlik. Ez kb. 2 hét. Akkor készül el az almaborunk, ha a gyöngyözés megszűnik és a gyümölcsök leülepednek az üveg aljára.
Ekkor leszűrjük és a levet visszatöltjük az elmosott üvegbe, lefedjük és keverés nélkül hagyjuk, hogy az ecetesedési folyamat végbe menjen.
A lé tetején egy nyálkaréteg jelenik meg (ecetágy), ami idővel egyre vastagabb lesz.
4-6 hét után az ecetsavbaktériumok az első fázisban képződött alkoholt ecetsavvá alakítják.
Az ecetágyat félretolva, leszűrjük a kész ecetet, pici ként adunk hozzá és üvegekbe töltjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése