Az idei farsangi szezon slágere nálunk a töltött fánk.
Lekvár helyett különféle krémekkel (csokoládé, vanília, mogyoró, stb.) töltve is nagyon finom.
Hozzávalók
50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
2,2 dl tej
9 dkg tejföl
7 dkg cukor
2 tojássárgája
2 dkg vaj
1/2 kávéskanál só
1/2 citrom reszelt héja
1 evőkanál rum
vanília
Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejet.
Kézzel vagy fakanállal (elég lágy) alaposan kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától, a felülete pedig sima és fényes.
Letakarva, langyos helyen kb. háromszorosára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületen 0,5-1 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, és kisebb átmérőjű (5-6 cm) szaggatóval kerek formákat szúrunk ki. A leeső darabokat újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk.
Egy tésztakorong közepére egy kávéskanálnyi lekvárt halmozunk, befedjük egy másik koronggal, majd körben összenyomkodjuk a tésztaszéleket. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg ezzel a módszerrel meg nem töltjük az összes fánkot. Ezután konyharuhával lefedve kb. 30 percig pihentetjük őket.
A fánkokat közepesen forró olajban sütjük úgy, hogy először a felső oldaluk kerüljön alulra. Fedővel lefedjük, majd kb. egy perc után megfordítjuk a fánkokat, és a másik oldalukat is pirosra sütjük, ekkor már fedő nélkül.
Szűrőlapáttal kiszedjük őket, és langyosra hűtjük.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
4 megjegyzés:
Szépek lettek. Szalag meg van. Kipipálva!
Nagyon jól néz ki, nagyon ötletes, biztos kipróbálom én is...:)
Kérdés: az összeillesztés után ugye elírás az a 3 perc? Gondolom inkább 30... Vagy tévedek?!?
Üdv. Betty
Betty, nem tévedsz, 30 percig kell pihentetni:-) Javítottam, köszönöm!
Gyönyörűek ezek a fánkok és biztos finomak is! :-) Hamarosan kiderül, mert már itt pihen a tészta a kelesztőben. Köszönöm az ötletet és a receptet! :-)
Megjegyzés küldése