Nagyon csokoládés sütemény ünnepi díszbe öltöztetve.
Hozzávalók 35 x 35 cm-es tepsihez
A piskótához
5 kisebb tojás
1 evőkanál víz
12 dkg cukor
1 dkg kakaópor
14 dkg liszt
½ kávéskanál sütőpor
A krémhez
1,5 dl tejszín
12 dkg cukor
4 dkg kakaópor
18 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
A tetejére
porcukor
étcsokoládé
csokoládélevelek
piros marcipán
Először a krémet készítjük el. A tejszínt és a cukrot
folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd forrástól számított 5-7 percig lassú
tűzön gyöngyözve forraljuk. Beleszórjuk a kakaóport, csomómentesre keverjük.
Hozzáadjuk a csokoládét és a vajat, és addig melegítjük,
amíg mindkettő teljesen el nem olvad és sima, bársonyos krémet nem kapunk. Kihűtjük, majd habverővel habosítjuk.
A sütőt 180 fokra melegítjük, a tepsit sütőpapírral
béleljük.
Az egész tojásokat a vízzel, a cukorral és a kakaóporral alaposan
felverjük, és beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg
elkevertük a sütőport. A masszát a tepsibe simítjuk és 12-15 perc alatt
megsütjük a lapot. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy másik
sütőpapírra terítjük és óvatosan felcsavarjuk.
Ha teljesen kihűlt, megkenjük a krémmel és újra betekerjük.
Tetejét megszórjuk porcukorral és meglocsoljuk a vízgőz
felett olajjal megolvasztott csokoládéval.
Csokoládélevelekkel és apró piros marcipángolyókkal díszítjük.
A csokoládélevelek készítésének leírása itt található.
Ha karácsonyra sütjük a süteményt, a csokoládélevelek elkészítéséhez magyalleveleket használjunk.
1 megjegyzés:
Gyorsan elkészült és nagyon finom volt!
Megjegyzés küldése