2013. december 15.

Csokoládés rolád






Nagyon csokoládés sütemény ünnepi díszbe öltöztetve.

Hozzávalók 35 x 35 cm-es tepsihez

A piskótához
5 kisebb tojás
1 evőkanál víz
12 dkg cukor
1 dkg kakaópor
14 dkg liszt
½ kávéskanál sütőpor

A krémhez
1,5 dl tejszín
12 dkg cukor
4 dkg kakaópor
18 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé

A tetejére
porcukor
étcsokoládé
csokoládélevelek
piros marcipán

Először a krémet készítjük el. A tejszínt és a cukrot folyamatosan kevergetve felforraljuk, majd forrástól számított 5-7 percig lassú tűzön gyöngyözve forraljuk. Beleszórjuk a kakaóport, csomómentesre keverjük.
Hozzáadjuk a csokoládét és a vajat, és addig melegítjük, amíg mindkettő teljesen el nem olvad és sima, bársonyos krémet nem kapunk. Kihűtjük, majd habverővel habosítjuk.
A sütőt 180 fokra melegítjük, a tepsit sütőpapírral béleljük.

Az egész tojásokat a vízzel, a cukorral és a kakaóporral alaposan felverjük, és beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport. A masszát a tepsibe simítjuk és 12-15 perc alatt megsütjük a lapot. Még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd egy másik sütőpapírra terítjük és óvatosan felcsavarjuk.
Ha teljesen kihűlt, megkenjük a krémmel és újra betekerjük.
Tetejét megszórjuk porcukorral és meglocsoljuk a vízgőz felett olajjal megolvasztott csokoládéval.
Csokoládélevelekkel és apró piros marcipángolyókkal díszítjük.
A csokoládélevelek készítésének leírása itt található.
Ha karácsonyra sütjük a süteményt, a csokoládélevelek elkészítéséhez magyalleveleket használjunk.

1 megjegyzés:

Mazsi írta...

Gyorsan elkészült és nagyon finom volt!