Karácsonyi üzemmódba kapcsoltam, kisült a bejgli is.
Hozzávalók 6 rúdhoz
A tésztához
1 kg liszt
20 dkg vaj
15 dkg zsír
10 dkg cukor
2 nagyobb (L) tojás
1 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
1/2 kávéskanál só
reszelt citromhéj
A töltelékhez
40 dkg darált mák
2,5 dl tej
25 dkg cukor
reszelt citromhéj
40 dkg darált dió
2,5 dl tej
25 dkg cukor
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
egy marék mazsola
reszelt citromhéj
A kenéshez
1 tojás
Az élesztőt pici cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. Ha megkelt, a többi hozzávalóhoz öntjük és jól kidolgozzuk a tésztát.
Letakarva egy órát hűvös helyen pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A tejből és a cukorból szirupot főzünk és forrón a mákra/dióra öntjük, elkeverjük. A diótöltelékhez még hozzáadjuk a zsemlemorzsát, majd mindkettőt reszelt citromhéjjal ízesítjük.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és lisztezett munkafelületen mindegyikből 0,5-1 cm vastagságú lapot nyújtunk.
Rásimítjuk a tölteléket, felcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a rudakat.
A tojást szétválasztjuk és először a sárgájával kenjük le őket, majd félóra pihentetés után a villával kissé felvert tojásfehérjével.
Újabb félóra pihentetés után a bejglik tetejét több helyen megszurkáljuk tűvel. 200 fokra melegített sütőben addig sütjük, amíg a teteje szép aranyszínű nem lesz.
6 megjegyzés:
Szia! Ma elkészítettem a Te bejglidet.Még soha nem volt ilyen szép és finom! 6 rudat készítettem egy sem repedt ki!!Hurráááá! Köszönöm szépen! Áldott karácsonyt kívánok!
Vica, nagyon örülök, de tényleg:-)) Boldog ünnepeket Nektek is!
Szia! Milyen zsírt raksz bele?
Köszi, Erika :-)
Erika, teljesen mindegy milyen zsírt használunk. Készítettem már disznó- és libazsírral is.
Köszönöm a receptet! Nagyon finom, és a csodájára járnak, hogy nem repedt ki! 😉
Minden évben a te recepted szerint készítem és fantasztikus az eredmény. Köszönöm szépen 🥰
Megjegyzés küldése