2013. november 2.
Rigó Jancsi torta
A közkedvelt sütemény tortába öntve.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
A piskótához
4 tojás
2 evőkanál víz
14 dkg porcukor
2 teáskanál kakaópor
2 evőkanál olaj
14 dkg finomliszt
1/2 kávéskanál sütőpor
A krémhez
5 dl tejszín
6 dkg cukor
10 dkg étcsokoládé
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 evőkanál rum
A tetejére
15 dkg étcsokoládé
1 evőkanál étolaj
A piskóta hozzávalóiból két lapot sütünk.
Az egész tojásokat a porcukorral, a vízzel és a kakaóporral felverjük. Hozzáadjuk az olajat, majd beleforgatjuk a sütőporos lisztet is. Sütőpapírral bélelt formába simítjuk a masszát és 180 fokra melegített sütőben egyenként kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
A krémhez a csokoládét a rummal, a vaníliával és 4-5 evőkanál tejszínnel vízgőz felett megolvasztjuk.
A tejszínből a cukorral kemény habot verünk, vékony sugárban hozzáöntjük a csokoládét, miközben folyamatosan tovább verjük a habot.
Az egyik piskótalapot tortatálra helyezzük, ráhalmozzuk a krémet és elsimítjuk.
A tetejére szánt csokoládét az olajjal vízgőz felett megolvasztjuk és a másik lapra kenjük.
Megvárjuk amíg megszilárdul, de még nem keményedik meg, és a csokoládés lapot 12 egyenlő szeletre vágjuk.
Körben a krémre helyezzük a szeleteket és 1-2 órán át hűvös helyen tartjuk a tortát.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
8 megjegyzés:
A 24 cm-es tortaformába 2X4 tojásos piskótát sütsz vagy 1-et? Már egy korábbi recepted alapján próbáltam így sütni, kimérve a megadott hozzávalókat a 24 cm-es formámban, de bizony borzasztóan lapos lett, igazából már amikor a nyers tésztát a formába öntöttem, akkor látszódott, hogy alig folyik körbe, és alig borítja a forma alját, így el kezdtem gyanakodni.
Itt a 24 cm-es formában kétszer 3 tojásos (azaz 2 tojás, 1 kanál víz) piskótát sütök. Ha alaposan felverjük a tojást a cukorral, az nem folyik és kb. másfél cm vastagságú lesz a forma alján, ha elsimítjuk. Ez tényleg vékonynak tűnik, de sütés közben a képen látható vastagságot éri el (kb.2,5 cm), ennél nem is kell, hogy vastagabb legyen.
Kedves Citromhab,
elkészítettem a tortát és köszönöm a receptet. Nagyon finom, mutatós, kiadós, és könnyű elkészíteni.
Üdvözlettel: Zsuzsa
Kedves Zsuzsa!
Nagyon örülök, hogy ízlett:-)
Kedves Citromhab! A tejszín lehet növényi eredetű is?
Köszönöm ,üdv:Anita
Anita, persze, lehet.
Szertném megkérdezni, hogy egyben is meglehet sütni és utána keté vágni.
Persze, egyben is süthető.
Megjegyzés küldése