Az idei első, már karácsonyra készült mézeskalács.
Hozzávalók a tésztához
500 g liszt
100 g porcukor
1 evőkanál mézes fűszerkeverék
25 g szódabikarbóna
250 g olvasztott méz
1 közepes méretű tojás
60 g olvasztott margarin
3 evőkanál víz
A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Hozzáöntjük az olvasztott mézet és margarint, majd a felvert tojást és a vizet. Kanállal elkeverjük és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve lisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.
Vastagabb papírból elkészítjük a sablont, amit a tésztára helyezve körbevágunk. A hatszögből (21 cm átmérőjű körből kialakított szabályos hatszög) kettő darab kell, a téglalapból (9 x 7 cm) pedig hat.
Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük a formákat és 190 fokon 8-10 perc alatt megsütjük.
Ha teljesen kihűlt a mézeskalács, először díszítjük a lapokat, majd ha teljesen megszáradtak, összeállítjuk.
Az összeállításnál a "ragasztáshoz" is írókát használunk.
Az írókához
1 tojásfehérje
kb. 200 g porcukor
1 teáskanál étkezési keményítő
A porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben apránként adagoljuk a porcukrot, ameddig a megfelelő állagot el nem érjük. Akkor jó, ha nagyon lassan, vagy már nem folyik le a habverőről a hab.
A cukor lehet, hogy nem kell mind, a cukor mennyisége a tojás méretétől függ.
Ha elkészült, zacskóba töltjük és apró lyukat ( 1 mm ) vágunk a zacskó sarkán.
Ha színezni szeretnénk az írókát, kis mennyiségű, gél vagy por ételfestéket használhatunk.
A terülőmázhoz az írókát kevés vízzel hígítjuk, és kiskanállal vagy ecsettel visszük fel, az előzőleg írókával kontúrozott területre.
A terülőmáz száradásához legalább 4-5 óra szükséges, csak ezután tudjuk díszíteni a mézeskalácsot.
14 megjegyzés:
Gyönyörü ez a doboz.
Álomszép lett! (mint az összes többi is:)
Köszönöm szépen!
Tényleg csodás lett ez is! :)
Épp most készülök egy ilyen dobozt csinálni,de nekem a 3D-s dolgok kicsit mumusnak számítanak mindig.. :) Az illesztések, hogy egyben marad-e, nem dől-e össze.. :)) A tiédet meg ezek a pontok is stabilan tartják, igazán gratulálok! :)
Gyönyörűséges!
Csodaszép! :)
Szemi, köszönöm szépen!
Valamilyen támasztó eszközre szükség van, hogy a rögzítések megszilárdulásáig ne dőljön össze az egész...nálam a gyerekek egykori fa építőkockái jelentették a megoldást:-))
Marisz, Okki, köszönöm!
A legegyszerűbb, bombabiztos ragasztáshoz én égetett cukrot szoktam használni. Serpenyőben olvasztott kristálycukorba mártom a mézeskalácsot, ami összeillesztés után pillanatok alatt szilárdul. A mézeskalács házikótis évek óta így készítem... :)
Etelka, próbáltam én is égetett cukorral, de nekem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Túl gyorsan megszilárdul, így utólagos korrekcióra már nincs lehetőség. Arról nem is beszélve, hogy jól megégettem vele a kezem:-)
Ezt a rácsozást hogyan tudod ilyen szép egyenesre készíteni? Szabad kézzel rajzolod vagy valami segédeszközzel?
Rita, ehhez nincs sablon, ezt csakis szabad kézzel lehet rajzolni:-)
Kár:) mert nekem szabad kézzel ez tuti nem megy... Gyönyörű!
A doboz aljánál ne legyen íves a széle azt, hogyan oldod meg? Mert próbáltam csinálni egy más recept alapján de a sütés után íves lett a széle.
Az általam használ receptből készült mézesek megtartják a formájukat sütés alatt, nem lesz íves a doboz alja.
Megjegyzés küldése