Klasszikus almás pite, az örök kedvenc.
Hozzávalók 26 cm-es piteformához
A tésztához
25 dkg liszt
12 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás
csipet só
1/2 citrom reszelt héja
késhegynyi sütőpor
A töltelékhez
1 kg alma (hámozva magház nélkül mérve)
3-4 evőkanál cukor
1 csapott kávéskanál fahéj
1 teáskanál vaníliakivonat
1 evőkanál búzadara
Az almát meghámozzuk, negyedeljük, eltávolítjuk a magházat és lereszeljük.
A reszelt almát a cukorral, a vaníliával és a fahéjjal addig pároljuk, amíg a leve teljesen el nem párolog. Belekeverjük a búzadarát és kihűtjük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, 2/3 részéből lisztezett munkafelületen kerek lapot nyújtunk és kibéleljük vele a kivajazott formát.
Belesimítjuk a tölteléket, majd a maradék tésztával berácsozzuk a tetejét.
180 fokra melegített sütőbe toljuk és megsütjük a pitét.
Langyosra hűtjük és porcukorral meghintve kínáljuk.
13 megjegyzés:
Gyönyörű lett! :)
Gyönyörű és percíz! De ezt már megszoktam tőled... :o)))
Köszönöm!:-)
Isteni ez a pite! Már 3x megcsináltam, és imádja az egész család! Köszönöm! :)
Hajni, ennek örülök, mi is nagyon szeretjük, azt hiszem, holnap újra sütöm én is:-)
Az első próbálkozásnál tökély lett, de most nagyon szakadt a tészta. Rétesliszt miatt ? Előre is köszi a választ. :-)
Viktória, valószínűleg a rétesliszt miatt, az sokkal durvább szemcséjű. Süteményekhez inkább a sima lisztet ajánlom, a rétesliszt inkább a házi rétesnél és a kelt tésztáknál ajánlatos.
Köszönöm Nagyon finom! A fiaim verekedtek érte! Egy bajom van, túl hamar elfogy!
Ez nagyjából nálunk is így zajlik:-)) Pillanatok alatt elfogy az almás pite:-)
Finom és guszta nagyon jól sikerült! Köszi a receptet!
Szia! Szerinted miért nem sült meg a pitém alja? ��
Szia! Valójában sok oka lehet, de mivel nem ismerem a részleteket, így fogalmam sincs.
Mindig e recept alapján sütöm, ma körtével készült el és egy kis őrölt szegfűszeg is került bele...☺
Megjegyzés küldése