Sós kalács aszalt paradicsommal és olívával.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához
60 dkg liszt
3 dkg élesztő
3,5 dl tej
1 csapott evőkanál só
1 teáskanál cukor
3 dkg vaj
1 tojás
25 dkg aszalt paradicsom
15 dkg olajbogyó
A tetejére
durva szemű só
Egy dl langyos tejben, pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A
lisztet, a tojást, a vajat, a sót és a cukrot tálba mérjük, hozzáöntjük a
megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk. Lefedve,
langyos helyen háromszorosára kelesztjük.
Lisztezett munkafelületre borítjuk a megkelt tésztát és három egyenlő
részre osztjuk. Egyenként téglalapot nyújtunk belőlük, megszórjuk az apró
darabokra vágott aszalt paradicsommal és olajbogyóval.
Feltekerjük őket, majd az így kapott tésztarudakat összefonjuk.
Sütőpapírral béleljük a forma alját, majd belehelyezzük a tésztafonatot.
Konyharuhával letakarva még 30-40 percet kelesztjük. Megkenjük a tetejét
vízzel és megszórjuk a durva szemű sóval. 190 fokra melegített sütőben 35-40
perc alatt, vagy amíg a teteje színesedni nem kezd, megsütjük.
3 megjegyzés:
Nagyon szívesen megkóstolnám, nagyon tetszik, olyan guszta.
Jó kis húsvéti kalácsnak tűnik. Nagyon guszta. Mentettem. Köszi!:-)
Már régóta használjuk ezt a receptet, mindig más ízekkel, hagymával, dióval, kecskesajttal vagy mással keverve. A lisztet is a fele-fele arányt tartva tönköllyel, zabliszttel, teljes kiörlésűvel vagy korpával szoktuk kiegészíteni. Az élesztő felfuttatásán kívül, nem variálunk a hozzávalókkal, csak összeöntjük és mehet a keverőgép. Akik belekóstoltak, elkérték a receptet. Hetente kétszer-háromszor sütjük és nem is nagyon veszünk már kenyeret. Összességében: Nem rossz.
Megjegyzés küldése