Nem csak mákkal és dióval, hanem marcipánnal is érdemes kipróbálni ezt a süteményt.
Hozzávalók
A tésztához
40 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg cukor
1 dkg
élesztő
½ kávéskanál sütőpor
1 tojás
3 evőkanál
tejföl
csipet só
A
marcipánhoz
15 dkg
finomra őrölt mandula
15 dkg
porcukor
35 ml víz
pár csepp
mandulaaroma
A kenéshez
1 nagyobb tojás
Összegyúrjuk
a tészta hozzávalóit, és fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük.
Ezalatt
elkészítjük a marcipánt. A porcukorból
és a vízből szirupot főzünk. Langyosra hűtjük, a mandulaaromával együtt az
őrölt mandulához adjuk és összegyúrjuk.
16 egyenlő
részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett munkafelületen egyenként kör alakúra
és 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk őket.
Minden
tésztakorong közepére marcipánt teszünk, kifliket formázunk belőlük, és
sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
Szétválasztjuk
a tojást. Először a tojássárgájával kenjük le a kifliket, majd 20-25 perc múlva
a villával lazán felvert tojásfehérjével.
Újabb 20
perc pihentetés után tűvel 2-3 helyen megszurkáljuk a kiflik tetejét, majd 180
fokra melegített sütőbe toljuk a süteményt.
Addig
sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
2 megjegyzés:
Mákosat már sütöttem, nagyon finom volt. Viszont a marcipán nagyon izgalmasan hangzik... Szépek lettek! Áldott Húsvétot!
Köszönöm!
Szép ünnepet nektek is!
Megjegyzés küldése