2013. március 30.

Pozsonyi kifli marcipánnal





Nem csak mákkal és dióval, hanem marcipánnal is érdemes kipróbálni ezt a süteményt.



Hozzávalók

A tésztához
40 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg cukor
1 dkg élesztő
½  kávéskanál sütőpor
1 tojás
3 evőkanál tejföl
csipet só

A marcipánhoz
15 dkg finomra őrölt mandula
15 dkg porcukor
35 ml víz
pár csepp mandulaaroma

A kenéshez
1 nagyobb tojás

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük.
Ezalatt elkészítjük a marcipánt.  A porcukorból és a vízből szirupot főzünk. Langyosra hűtjük, a mandulaaromával együtt az őrölt mandulához adjuk és összegyúrjuk.
16 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett munkafelületen egyenként kör alakúra és 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk őket.
Minden tésztakorong közepére marcipánt teszünk, kifliket formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
Szétválasztjuk a tojást. Először a tojássárgájával kenjük le a kifliket, majd 20-25 perc múlva a villával lazán felvert tojásfehérjével.
Újabb 20 perc pihentetés után tűvel 2-3 helyen megszurkáljuk a kiflik tetejét, majd 180 fokra melegített sütőbe toljuk a süteményt.
Addig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

2 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Mákosat már sütöttem, nagyon finom volt. Viszont a marcipán nagyon izgalmasan hangzik... Szépek lettek! Áldott Húsvétot!

Citromhab írta...

Köszönöm!
Szép ünnepet nektek is!