2012. december 9.

Mézeskalács házikó







A gyerekeknek készült ez a házikó, nevezni szeretnének vele egy mézeskalács házikó versenyen.
Régóta csodálom már Moha gyönyörű inda mintáit, most megpróbálkoztam vele én is.

Hozzávalók

A tésztához
50 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 csapott evőkanál mézes fűszerkeverék
15 g szódabikarbóna
25 dkg olvasztott méz

6 dkg olvasztott margarin
1 tojás
3 evőkanál víz


A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Hozzáöntjük az olvasztott margarint és a mézet, a felvert tojást és a vizet. Kanállal elkeverjük és 3-4 órára hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve lisztezett munkafelületen alaposan átgyúrjuk a tésztát, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk.
Vastagabb papírból elkészítjük a képen látható sablont, majd a tésztára helyezve késsel körbevágjuk. 

Különböző méretű csillagokat és egy hópelyhet szaggatunk a fenyőfához, illetve a mécsestartóhoz.
Az alaphoz egy nagyobb méretű tálat vagy tányért használhatunk sablonként.



Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 190 fokos sütőben megsütjük őket.
Ha teljesen kihűltek, díszítjük a házikó falait és a mécsestartót. Az összeállítás csak akkor következhet, ha az íróka tökéletesen megszárad, legjobb egy éjszakán át szárítani.
A házikó részeit és a fenyőfát írókával ragasztjuk össze, és ugyancsak írókával rögzítjük őket az alaplaphoz is.

Az írókához
2  tojásfehérje
35-40 dkg porcukor
2 púpozott teáskanál étkezési keményítő

A porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, miközben apránként adagoljuk a porcukrot, ameddig a megfelelő állagot el nem érjük. Akkor jó, ha nagyon lassan, vagy már nem folyik le a habverőről a hab.
A porcukor lehet, hogy nem kell mind, a cukor mennyisége a tojás méretétől függ.
Ha elkészült, zacskóba töltjük és apró lyukat ( 1 mm ) vágunk a zacskó sarkán.
A terülőmázhoz az írókát kevés vízzel hígítjuk, és kiskanállal vagy ecsettel visszük fel, az előzőleg írókával kontúrozott területre.
A terülőmáz száradásához legalább 4-5 óra szükséges, csak ezután tudjuk díszíteni.


28 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

Indamintás, egyszerű, letisztult, gyönyörű!!

Hankka írta...

Csodaszép, gyönyörűen kidolgozott, mestermunka! :) Nálam megnyerted a versenyt! :)

Gesztenye receptjei írta...

Erzsike!
Gyönyörű házikót készítettél:-))

Millye írta...

Csodaszép! :)

Blogkonyha írta...

Gyönyörű! Én tavaly sütöttem...

M@rti írta...

Nagyon tetszik!!! Szép, elegáns, nincs túlcsicsázva!

Citromhab írta...

Köszönöm szépen!

Unknown írta...

Szia azt szeretném kérdezni hogy 1 órat is elég hűtőben töltenie?

Citromhab írta...

Petra, igen elég, mert csak a méz olvasztott, a vaj nem.

Flosz írta...

Kedves Citromhab!

Annyi kérdésem lenne, hogy az oldalfalnak hány centis az alja? Előre is köszönöm a válaszodat!

Flóra

Citromhab írta...

Flóra, a sablonon láthatóak a méretek, az oldalfal 12x18 cm-es.

Flosz írta...

Sajnos pont nem arra az oldalfalra gondoltam, ami a teteje is, hanem aminek a háromszög a teteje. :)

Citromhab írta...

12 cm, a tetős oldalfal egy négyzet (a tetőrészt leszámítva).

Éva írta...

Kedves Citromhab!
Gyönyörűszép a házikód, szeretném elkészíteni. A kérdésem az lenne, hogy az "alapkör" átmérője hány cm?? Köszönöm előre is a válaszod! :-)

Citromhab írta...

Éva, kb. 30 cm. Egy tálcát vágtam körbe, ez lett az alaplap.

Unknown írta...

A tészta receptjében felsoroltad a tojást is, de a készítés leírásában nem szerepel, hogy felhasználtad volna a tojást. Kell a tészta készítéshez a tojás? Köszi a választ előre is!

Citromhab írta...

Ágnes, persze, kell bele a tojás. Javítottam, köszönöm!

Unknown írta...

szia! ezek gyönyörűek! :) azt szeretném kérdezni, hogy olyan szép vörösre mivel színezted be a habot és hol lehet olyat beszerezni? :) valamit a hópehely kiszúrók beszerzési helye is nagyon érdekelne:) előre is köszi a választ :)

Citromhab írta...

Laura, milyen vörös habra gondolsz, én nem látok a házikón ilyet?
Hópehely kiszúrókat pl. innen tudsz rendelni:
http://sutnifozni.hu/webshop/
Az Interneten találsz még ezen kívül is, nagy részüket én is így szereztem be.

Unknown írta...

ja igen. a piros-fehér mézeskaácsosról léptem át ide és azt hiszem oda sokkal jobban passzolt volna ez a kérdés :)köszönöm a tippet a rendeléshez :)

Citromhab írta...

Aha:-) A piros mázhoz gél állagú (pl.Wilton márkájú) ételfestéket használok, ez cukrászkellékes boltban általában kapható.

Unknown írta...

köszönöm szépen :)

Unknown írta...

a gyönyörű mézeskalács házikót annyira megihletett, hogy életemben először neki ugrok én is :) azt szeretném kérdezni, hogy hogy tudod így összeragasztani, hogy a falak között nem látszódik az íróka?

Pont azért is tetszik, mert nem látszanak azok a vaskos csíkok.. Kérlek segíts :)

Citromhab írta...

Gabriella, nagyon szívesen leírom, én hogy állítom össze.
Egy tálcán felállítom "szárazon", azaz még kötőanyag nélkül a házikót. Az oldalfalakat, hogy ne dőljön össze az építmény, kívül és belül is megtámogatom egy kisebb méretű, de súlyosabb nehezékkel. Erre a célra én a gyerekek már régen nem használt, de megőrzött fa építőkockáit használom:-))
Ha precízen egymáshoz illesztettem a lapokat, jöhet az íróka, amit belülről nyomok az élek mentén. Ha megszáradt, a kockákat el lehet szedegetni és már stabil, nem dől össze. A tető kicsit macerásabb, de azt is megtámasztom alul a száradás idejére.

Unknown írta...

tényleg elképesztően szép :) megpróbálom, jövök a tapasztalatokkal majd :)

Unknown írta...

A kérdésem az lenne,hogy megcsinálom az írókát,utána teszem be a hűtőbe és csak mondjuk másnap kezdem el felhasználni?

Veronika írta...

Szia! Az írókához mikor kell hozzá keverni az étkezési keményítőt?

Citromhab írta...

Veronika, amikor a porcukrot.