2012. december 23.
Briós
Nagyon ritkán sütök bejglit, a családom nem kedveli, de a kelt tészta mégsem maradhat el Karácsony táján.
Most egy különleges briósra esett a választás, amit fahéjas almával töltöttem meg.
Ötlet és formázás: Jade Konyhája
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
2 tojássárgája
4 dkg cukor
4 dkg vaj
csipet só
fél citrom reszelt héja
A töltelékhez
3 nagyobb savanykás alma
1-2 evőkanál cukor
fél kávéskanál fahéj
1 teáskanál búzadara
A kenéshez
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
Egy dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk. Alaposan dagasszuk ki, hogy szép sima legyen a tészta felülete.
Lefedve, langyos helyen legalább duplájára kelesztjük.
A töltelékhez meghámozzuk és lereszeljük az almát, majd a cukorral és a fahéjjal puhára pároljuk. Belekeverjük a búzadarát, és langyosra hűtjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, kicsit átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Mindegyiket hosszúkás, téglalap alakúra nyújtjuk, vékonyan megkenjük az almatöltelékkel és feltekerjük. Csigákat formázunk belőlük és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
A tepsiben még 20 percet kelesztjük a tésztát, majd lekenjük a tojássárga és tej keverékével.
190 fokra melegített sütőbe toljuk és addig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz a teteje.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
Nagyon finomnak tűnnek! :)
Boldog karácsonyt kívánok!
Nagyon szépek lettek, és talán még jobban is tetszik a gyümölcsös töltelék, mint a hagyományos mákos-diós! :) Boldog, meghitt karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek! :)
Nagyon szép bejgli-helyettesítő!
Boldog, békés karácsonyt kívánok Nektek!
Milyen szépek!
Boldog Karácsonyt!
Köszönöm szépen! Boldog ünnepeket kívánok én is nektek!
Ez olyan fantasztikus, hogy én is ki fogom próbálni.
Megjegyzés küldése