2012. október 26.

Ribizliörvényes túrókocka






Az ügyeletes kedvenc édességünk. Most tortaforma helyett tepsiben sütve.

Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez

A tésztához
25 dkg liszt
6 dkg cukor
13 dkg vaj
1 tojás
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor

A töltelékhez
75 dkg krémes állagú túró
12 dkg étkezési keményítő
30 dkg cukor
70 dkg tejföl
3 tojás
1 citrom reszelt héja
vanília

A ribizliöntethez
10 dkg ribizli (mirelit is lehet)
1-2 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál étkezési keményítő

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és félórát pihentetjük. A tepsi méretének megfelelő téglalapot nyújtunk a tésztából, és a vajjal kikent tepsibe simítjuk.
A ribizlit felforraljuk a cukorral, pár percet főzzük, majd sűrű szövésű szitán átnyomjuk. Az így kapott levet újra felforraljuk, hozzáöntjük a kevés hideg vízben elkevert keményítőt, és besűrítjük. Langyosra hűtjük.
A túrót, a keményítőt, a cukrot, a tejfölt, a tojást, a vaníliát, a citromhéjat tálba mérjük, és elkeverjük. Ha darabosabb a túró, botmixerrel pépesítjük a tölteléket úgy, hogy teljesen sima legyen az állaga.
A túrós krémet a tésztára öntjük, majd a ribizliöntetből kávéskanálnyi mennyiségeket csurgatunk rá tetszőleges elrendezésben, és fogvájóval kialakítjuk a mintázatot.
180 fokra melegített sütőben 50-60 percig sütjük, vagy ameddig a töltelék teljesen meg nem szilárdul.
Langyosra hűtve szeletelhető.





11 megjegyzés:

Hamucipóka írta...

Óóóóóóóó anyám!

Hankka írta...

Hát, ez nekünk is a kedvencünk lenne, nagyon guszta és rendkívül mutatós! :)

Blogkonyha írta...

Csodaszép! Látom megint milyen szépen szeletelted. Meg sem lepődnék rajta, ha sütijeidnek nincs is széle... :o))

Anazar írta...

De szépen díszítetted!

Rebarbara írta...

Túró-ribizli=nyerő páros:) A díszítés szuper:)

Babette írta...

Nagyon szép! És klassz ötlet! Én a szilvával szerettem volna...még a szilvaszezonban:)

Moha írta...

Hogy ez milyen gyönyörű lett így! Pedig "csak" egy egyszerű túrós pite, de a ribizliszívek elvarázsolják.

marisz57 írta...

Biztosan olyan finom is, amilyen szép!

marisz57 írta...

Biztosan olyan finom is, amilyen szép!

Citromhab írta...

Hamucipóka, Hankka, köszönöm!

Krisz, köszönöm...természetesen van széle a sütijeimnek:-))

Anazar, Rebarbara, köszönöm!

Babette, a szilvás is finom, de nekem most a ribizlivel jobban ízlett:-)

Moha, igen, a díszítés tényleg sokat dob rajta:-)

Marisz, szerintem nagyon finom:-)

Vicuska írta...

Csodás! :)