2012. október 26.
Ribizliörvényes túrókocka
Az ügyeletes kedvenc édességünk. Most tortaforma helyett tepsiben sütve.
Hozzávalók 24 x 36 cm-es tepsihez
A tésztához
25 dkg liszt
6 dkg cukor
13 dkg vaj
1 tojás
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor
A töltelékhez
75 dkg krémes állagú túró
12 dkg étkezési keményítő
30 dkg cukor
70 dkg tejföl
3 tojás
1 citrom reszelt héja
vanília
A ribizliöntethez
10 dkg ribizli (mirelit is lehet)
1-2 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál étkezési keményítő
Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, és félórát pihentetjük. A tepsi méretének megfelelő téglalapot nyújtunk a tésztából, és a vajjal kikent tepsibe simítjuk.
A ribizlit felforraljuk a cukorral, pár percet főzzük, majd sűrű szövésű szitán átnyomjuk. Az így kapott levet újra felforraljuk, hozzáöntjük a kevés hideg vízben elkevert keményítőt, és besűrítjük. Langyosra hűtjük.
A túrót, a keményítőt, a cukrot, a tejfölt, a tojást, a vaníliát, a citromhéjat tálba mérjük, és elkeverjük. Ha darabosabb a túró, botmixerrel pépesítjük a tölteléket úgy, hogy teljesen sima legyen az állaga.
A túrós krémet a tésztára öntjük, majd a ribizliöntetből kávéskanálnyi mennyiségeket csurgatunk rá tetszőleges elrendezésben, és fogvájóval kialakítjuk a mintázatot.
180 fokra melegített sütőben 50-60 percig sütjük, vagy ameddig a töltelék teljesen meg nem szilárdul.
Langyosra hűtve szeletelhető.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
11 megjegyzés:
Óóóóóóóó anyám!
Hát, ez nekünk is a kedvencünk lenne, nagyon guszta és rendkívül mutatós! :)
Csodaszép! Látom megint milyen szépen szeletelted. Meg sem lepődnék rajta, ha sütijeidnek nincs is széle... :o))
De szépen díszítetted!
Túró-ribizli=nyerő páros:) A díszítés szuper:)
Nagyon szép! És klassz ötlet! Én a szilvával szerettem volna...még a szilvaszezonban:)
Hogy ez milyen gyönyörű lett így! Pedig "csak" egy egyszerű túrós pite, de a ribizliszívek elvarázsolják.
Biztosan olyan finom is, amilyen szép!
Biztosan olyan finom is, amilyen szép!
Hamucipóka, Hankka, köszönöm!
Krisz, köszönöm...természetesen van széle a sütijeimnek:-))
Anazar, Rebarbara, köszönöm!
Babette, a szilvás is finom, de nekem most a ribizlivel jobban ízlett:-)
Moha, igen, a díszítés tényleg sokat dob rajta:-)
Marisz, szerintem nagyon finom:-)
Csodás! :)
Megjegyzés küldése