2025. október 16.

Füge csatni (chutney)

 



Idén alaposan rákattantam a fügére, amiről eddig úgy tudtam, hogy nem is szeretem...Mondjuk az aszalt változatára ez továbbra is igaz, viszont az idén első alkalommal kipróbált fügesavanyú és csatni  jelentősen javított az eddigi felemás viszonyunkon.
A csatni egyébként egy indiai eredetű, gyümölcsökből és/vagy zöldségekből készülő édes-savanyú, egyben csípős ételféleség, amely hasonlít egy erősen fűszerezett szószhoz.
Elsősorban sültek, grillezett cuccok remek kísérője, de jómagam csak úgy magában is képes vagyok a teljes mennyiséget - készüljön az bármilyen gyümölcsből, pl. szilva - bekanalazni.


Hozzávalók 4 személyre

1-2 evőkanál olívaolaj
1 kisebb lila hagyma
2-3 evőkanál méz
50 dkg érett füge
1 evőkanál mazsola (opcionális)
fél kávéskanál só
2-3 cm-es friss gyömbér reszelve vagy fél kávéskanál szárított
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
őrölt fekete bors
csilipaprika
2 teáskanál balzsamecet

A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és az olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott fügét, a mézet és a sót. 
Öntünk alá kevés vizet, amit lehet még meg kell ismételnünk, ha az elforr és még nem elég puha a gyümölcs.
Hozzáadjuk a mézet és a sót, belereszeljük a gyömbért, ízlés szerint ízesítjük a fűszerekkel és lassú tűzön, időnként átkeverve addig rotyogtatjuk, amíg dzsemszerű állagot nem kapunk (15-20 perc).
Ekkor hozzáöntjük a balzsamecetet és a egészet összeforraljuk.

Nincsenek megjegyzések: