Aki valaha jár már Erdélyben és kóstolta az - ott Afinata néven ismert - áfonyalikőrt, mindig nosztalgiával gondol erre a sötétbordó, fűszeres, édes-savanyú, összességében extrafinom italra.
A régiségben soha nem a bódulat, a valóságól való időleges megszabadulás érdekében készítettek alkoholos italokat, hanem azért, mert jótékony hatóanyagaik kinyerését így tudták megoldani.
Jelen esetben a színanyagokat, antioxidánsokat, flavonoidokat.
Persze, ezen összetevőket nem ismerék még akkoriban, de hatásaikat tapasztalatok alapján pontosan tudták.
Ahogyan azt is, hogy ezekből a gyógyító mennyiség mindössze napi egy-két kupica, azaz nagyjából 2-4 centiliter...
Hozzávalók:
1 liter pálinka
50 dkg áfonya
40 dkg méz
3-4 fahéjrúd vagy 1 kávéskanál őrölt fahéj
10 szegfűszeg
10 egész kardamommag vagy késhegynyi őrölt kardamom
A áfonyaszemeket ketté tépjük és egy nagyobb befőttesüvegbe dobáljuk.
Hozzáadjuk a fűszereket, a mézet, végül felöntjük a pálinkával.
Hűvös helyen tárolva és naponta összerázva, 2-3 hétig érleljük.
Végül sűrű szövésű textílián átszűrve a továbbiakban palackokban tároljuk.
A maradék gyümölcsöt pedig (a konyakos meggyhez hasonlóan) süteményekhez, desszertekhez használhatjuk fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése