Legidősebb gyermekemnek 25. születésnapjára az egyik kedvenc süteményéből készítettem tortát.
Hozzávalók 24 cm-es tortához
A tésztához
30 dkg liszt
10 dkg cukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
5 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál olvasztott méz
4 evőkanál tej
A töltelékhez
4.5 dl tej
10 dkg búzadara
20 dkg vaj
17 dkg porcukor
vanília
sárgabaracklekvár
A tetejére
8 dkg étcsokoládé
1 evőkanál étolaj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 5 egyenlő részre osztjuk. Lisztezett munkafelületen öt, egyenként 24 cm átmérőjű kerek lapot nyújtunk, és tepsi hátán vagy sütőlapon, 180 fokra melegített sütőben megsütjük őket. A sütési idő laponként 6-7 perc.
A krémhez a búzadarát a tejben sűrűre főzzük, kihűtjük.
A vajat a cukorral és a vaníliával habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt búzadarához és habverővel habosítjuk
Az első lapot tortatálra tesszük és megkenjük krémmel. A második lapot ráhelyezzük, ezt baracklekvárral töltjük, a harmadik lapra újra krém jön, a negyedikre ismét lekvár, végül az ötödik lappal befedjük. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét az étolajjal, és a sütemény tetejére simítjuk.
Egy napot pihentetjük, majd forró pengéjű késsel szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése