2018. november 17.

Habos mákos




Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez

A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
12 dkg vaj vagy margarin
2 tojássárgája
fél kávéskanál só
5 g sütőpor
2-3 teáskanál tejföl

A töltelékhez
30 dkg mák
20 dkg cukor
3 dl tej
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
2 kisebb alma (hámozva, reszelve)
2 evőkanál zsemlemorzsa

3-4 evőkanál áfonyalekvár

A habhoz
4 tojás fehérje
20 dkg cukor
1 evőkanál porcukor

A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, hozzáadjuk a mákot és kb. fél percig főzzük, majd langyosra hűtjük. Ekkor beleforgatjuk a reszelt almát, a tojássárgákat, a citromhéjat és a zsemlemorzsát.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk és vajazott, lisztezett tepsibe terítjük.
180 fokos sütőbe toljuk és 6-8 percig elősütjük a tésztát. Kivesszük a sütőből és megkenjük áfonyalekvárral, majd rásimítjuk a tölteléket.
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk és kb. 15 perc sütés után a mákos töltelékre simítjuk. Tetejét meghintjük porcukorral és újra visszatoljuk a sütőbe a süteményt.
Addig sütjük, amíg a hab teteje halvány rózsaszínre nem pirul.
Langyosra hűtve szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések: