2018. október 30.

Gyömbéres keksz





Kívül ropogós, belül puha fűszeres keksz, amit gyömbérrajongóknak (mint, pl. én) csak ajánlani tudok.


Hozzávalók kb. 30 darabhoz


25 dkg liszt
20 dkg cukor
10 g szódabikarbóna
7 dkg vaj vagy margarin
5 dkg méz
1 tojás
1 evőkanál balzsamecet (vagy fehérbor ecet)
késhegynyi só
fél citrom reszelt héja
1 csapott teáskanál őrölt gyömbér
késhegynyi fahéj
késhegynyi szegfűszeg

A hempergetéshez
3-4 evőkanál barna cukor

A sütőt 180 fokra melegítjük.
A száraz hozzávalókat tálba mérjük és jól elkeverjük.
Hozzáadjuk a vajat, a tojást, az ecetet és a mézet, majd az egészet jól összegyúrjuk, hogy egynemű tésztát kapjunk.
Diónyi gombócokat formázunk belőle, amiket beleforgatunk a cukorba és kicsit ellapítjuk őket.
Egymástól nagyobb távolságra, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk,  és 12-15 perc alatt megsütjük a kekszeket.

2 megjegyzés:

valeria írta...

Szeretnem megkerdezni, ha van nyers gyomber abbol mennyit kel belereszelni? Koszonettel Valeria

Citromhab írta...

Egy kisebb darab, kb. egy cm, bőven elég.