Nem csak a közelgő Helloween alkalmából süthetjük meg ezeket a jóképű és finom zsemléket, hanem az év bármely szakában.
Hozzávalók 16 darabhoz
35 dkg liszt
10 dkg sült tök
2 dkg vaj
120 ml tej
2 dkg friss élesztő
1 tojás
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
10 dkg fetasajt (elmaradhat)
A kenéshez
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
A díszítéshez
sós pálcika
A élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóhoz adjuk. Lágyabb kelt tésztát dagasztunk, amit lefedve, langyos helyen egy órát kelesztünk.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 16 egyenlő részre osztjuk és mindegyikből zsemlét formázunk úgy, hogy a közepükbe egy-egy darabka fetasajtot teszünk. Ezt a műveletet tetszés szerint kihagyhatjuk, enélkül is finom lesz a zsemle.
Kicsit ellapítjuk a gombócokat, majd egy olló segítségével körben 8 helyen bevágjuk őket.
Lefedve még 30-40 percet kelesztjük.
Lekenjük a tetejüket, egy-egy darabka sós pálcikát szúrunk a közepükbe és betoljuk a sütőbe.
15-20 perc alatt megsütjük.
1 megjegyzés:
Nagyon helyeskék! :)
Megjegyzés küldése