2016. október 16.

Birstorta

 





Az egyik kedvenc gyümölcsünk a birs, ezért amikor szezonja van, minden létező formában készül nálunk:-)

Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
13 dkg vaj
1 tojás
3 g sütőpor

A töltelékhez
1 kg birsalma vagy -körte (tisztítva mérve)
3-4 evőkanál cukor
fél kávéskanál őrölt fahéj
késhegynyi őrölt szegfűszeg
6 dl víz
1 csomag vaníliás pudingpor

2 evőkanál búzadara

A sütőt 200 fokra melegítjük, a forma alját sütőpapírral béleljük.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Negyedrészét a fagyasztóba, a maradékot pedig hűvös helyre tesszük.
A gyümölcsöt meleg vízben alaposan megmossuk, kisebb kockákra vágjuk.
Fél liter vízben a cukorral és a fűszerekkel teljesen puhára főzzük. Egy dl hideg vízben feloldjuk a pudingport, a birshez öntjük és kevergetve besűrítjük.
A tészta háromnegyed részéből kör alakú lapot nyújtunk és a formát kibéleljük vele úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta.
Beleszórjuk a búzadarát, belesimítjuk a tölteléket, végül ráreszeljük a lefagyasztott tésztarészt.
A sütőbe toljuk és 30-40 perc alatt megsütjük.
Teljesen kihűtve lehet szépen szeletelni.

Nincsenek megjegyzések: