2015. január 5.

Zürichi kenyér






Hálás köszönet a Katica konyhája blog szerzőjének, nála találtam ugyanis ezt a csodás kenyérreceptet.
Ebben az évben már harmadik alkalommal sütöm, mert az egész család odáig van érte. Ropogós a héja, finom, foszlós a belseje és még három nap múlva is teljesen puha.
Kezdő kenyérsütőknek is bátran ajánlom, egyszerű és elronthatatlan recept.


Hozzávalók

A kovászhoz
250 g finom- vagy kenyérliszt (nálam az előbbi)
6 g! friss élesztő
165 ml víz

A kenyérhez
a kovász teljes mennyisége
375 g finom-vagy kenyérliszt
210 ml víz
10 g friss élesztő
1 kockacukor
15 g só
25 g vaj
2 evőkanál burgonyapehely (ha nem használunk, plusz 2 evőkanál liszttel helyettesítsük)


A kovászt előző este, vagy ha esti sütést tervezünk, akkor aznap reggel készítjük el.
Ehhez a hozzávalókat egyszerűen elkeverjük, kézzel kicsit átgyúrjuk, majd lefedve a kenyér készítéséig állni hagyjuk.
A kenyérhez tálba mérjük a lisztet, a sót, a vajat, a burgonyapelyhet és hozzáadjuk a kovász teljes mennyiségét.
100 ml langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, beledobjuk a kockacukrot, elkeverjük az egészet és megvárjuk amíg hab képződik a tetején.
Az így felfuttatott élesztőt a maradék langyos vízzel a tálba öntjük, és összedolgozzuk a többi hozzávalóval.
Addig dagasztjuk, amíg szép fényes és sima felületű tésztát nem kapunk.
Használhatunk dagasztógépet, de kézzel sem tart sokáig.
A tésztát lefedve 20 percet pihentetjük, kicsit átgyúrjuk és újabb 20 perc pihentetés után lisztezett munkafelületre borítjuk.
Most alaposabban átgyúrjuk, hogy a levegőbuborékok távozhassanak.
Hosszúkás vagy kerek alakúra formázzuk a tésztát, és egy nagyobb méretű (8 liter), sütőpapírral bélelt jénai tál aljába helyezzük.
Rátesszük a tetőt és duplájára kelesztjük.
A sütőt 200 fokra melegítjük. A kenyér tetejét éles késsel 2-3 helyen keresztben bevágjuk és vízzel bespricceljük. A jénai tetejét is bevizezzük belülről, majd befedjük a kenyeret és a forró sütőbe toljuk.
Ha a kenyér elérte a végleges méretét, azaz már nem kel tovább (30-40 perc), levesszük a tetőt, és a továbbiakban így sütjük készre.
A sütőből kivéve egy ecset segítségével vízzel átkenjük a kenyeret. 30-40 perc múlva szép cserepes lesz és ha langyosra hűlt, megvághatjuk.

6 megjegyzés:

Éva írta...

Csodás kenyér!

lenka1 írta...

Nagyon szép kenyér!

Ágnes írta...

Gyönyörűséges! De ha nekem nincs ekkora jénaim, akkor mibe tehetem szerinted?
Ági

Citromhab írta...

Sajnos kisebb jénaiba nem fér el, kipróbálta.
Esetleg csökkentsd a hozzávalók mennyiségét harmadrésszel, akkor egy normál jénai is megfelelő lesz.

Gyöngyös írta...

Most sül, eddig gyönyörű...

Citromhab írta...

...és a végeredmény?:-)