2015. január 5.
Zürichi kenyér
Hálás köszönet a Katica konyhája blog szerzőjének, nála találtam ugyanis ezt a csodás kenyérreceptet.
Ebben az évben már harmadik alkalommal sütöm, mert az egész család odáig van érte. Ropogós a héja, finom, foszlós a belseje és még három nap múlva is teljesen puha.
Kezdő kenyérsütőknek is bátran ajánlom, egyszerű és elronthatatlan recept.
Hozzávalók
A kovászhoz
250 g finom- vagy kenyérliszt (nálam az előbbi)
6 g! friss élesztő
165 ml víz
A kenyérhez
a kovász teljes mennyisége
375 g finom-vagy kenyérliszt
210 ml víz
10 g friss élesztő
1 kockacukor
15 g só
25 g vaj
2 evőkanál burgonyapehely (ha nem használunk, plusz 2 evőkanál liszttel helyettesítsük)
A kovászt előző este, vagy ha esti sütést tervezünk, akkor aznap reggel készítjük el.
Ehhez a hozzávalókat egyszerűen elkeverjük, kézzel kicsit átgyúrjuk, majd lefedve a kenyér készítéséig állni hagyjuk.
A kenyérhez tálba mérjük a lisztet, a sót, a vajat, a burgonyapelyhet és hozzáadjuk a kovász teljes mennyiségét.
100 ml langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, beledobjuk a kockacukrot, elkeverjük az egészet és megvárjuk amíg hab képződik a tetején.
Az így felfuttatott élesztőt a maradék langyos vízzel a tálba öntjük, és összedolgozzuk a többi hozzávalóval.
Addig dagasztjuk, amíg szép fényes és sima felületű tésztát nem kapunk.
Használhatunk dagasztógépet, de kézzel sem tart sokáig.
A tésztát lefedve 20 percet pihentetjük, kicsit átgyúrjuk és újabb 20 perc pihentetés után lisztezett munkafelületre borítjuk.
Most alaposabban átgyúrjuk, hogy a levegőbuborékok távozhassanak.
Hosszúkás vagy kerek alakúra formázzuk a tésztát, és egy nagyobb méretű (8 liter), sütőpapírral bélelt jénai tál aljába helyezzük.
Rátesszük a tetőt és duplájára kelesztjük.
A sütőt 200 fokra melegítjük. A kenyér tetejét éles késsel 2-3 helyen keresztben bevágjuk és vízzel bespricceljük. A jénai tetejét is bevizezzük belülről, majd befedjük a kenyeret és a forró sütőbe toljuk.
Ha a kenyér elérte a végleges méretét, azaz már nem kel tovább (30-40 perc), levesszük a tetőt, és a továbbiakban így sütjük készre.
A sütőből kivéve egy ecset segítségével vízzel átkenjük a kenyeret. 30-40 perc múlva szép cserepes lesz és ha langyosra hűlt, megvághatjuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
Csodás kenyér!
Nagyon szép kenyér!
Gyönyörűséges! De ha nekem nincs ekkora jénaim, akkor mibe tehetem szerinted?
Ági
Sajnos kisebb jénaiba nem fér el, kipróbálta.
Esetleg csökkentsd a hozzávalók mennyiségét harmadrésszel, akkor egy normál jénai is megfelelő lesz.
Most sül, eddig gyönyörű...
...és a végeredmény?:-)
Megjegyzés küldése