2014. november 5.

Vegyes savanyúság





Hosszú évek óta ez az alapreceptem savanyúság készítéséhez. Nagyon bevált, mert egyszerűen elkészíthető és a végén ízletes és ropogós savanyúságot kapunk.  Nálam egy 17 literes fedeles cserépedényben készül (dupla adag lé), amibe mindenféle zöldséget beledobálok, felöntöm a lével és pár hét múlva fogyasztható is.


Hozzávalók két 5 literes befőttes üveghez

Uborka, karfiol, almapaprika, stb. vegyesen

A léhez
4 liter víz
4,5 dl 20%-os ecet
15 dkg só
30 dkg cukor (csak uborka esetén 40 dkg)
1/2 csomag Na-benzoát
1 csapott evőkanál borkén
1 teáskanál koriander
1 teáskanál szemes bors
1 teáskanál mustármag
1 teáskanál szegfűbors
8-10 babérlevél

A zöldségeket alaposan megmossuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a paprikákat pedig egy helyen késsel átszúrjuk,
Az előzőleg kimosott üvegekbe rakjuk vegyesen őket.
A léhez minden hozzávalót elkeverünk úgy, hogy a cukor és a só teljesen feloldódjon.
Felöntjük vele a zöldségeket (nem kell felforralni), majd az üvegeket celofánnal vagy tetővel lezárjuk.
Hűvös helyen tárolva 2-3 hétig érleljük. Az uborkának és a karfiolnak rövidebb, a paprikának hosszabb idő szükséges a teljes éréshez.


Nincsenek megjegyzések: