2014. november 2.

Almatorta





Hozzávalók 30 cm átmérőjű piteformához

5 közepes méretű savanykás alma
1 dl víz
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 kávéskanál fahéj
8- 10 szegfűszeg

A tésztához
2 nagyobb tojás
10 dkg cukor
7 dkg liszt
1/2 kávéskanál fahéj
késhegynyi sütőpor

A tetejére porcukor

Az almák magházát eltávolítjuk, meghámozzuk és félbevágjuk őket. Hosszában késsel bevagdossuk az almaszeleteket.
Egy lábost vékonyan kikenünk vajjal, és belerakjuk az almákat. Felöntjük a vízzel, megszórjuk a cukorral és a vaníliás cukorral, beleszórjuk a szegfűszeget.
Lassú tűzön, lefedve kb. 10 perc alatt félpuhára pároljuk a gyümölcsöt.
Ha elkészült, a kivajazott piteforma aljába rakosgatjuk az almaszeleteket.
A tésztához az egész tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan felverjük. Óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport és a fahéjat.
A masszát a formába, az almaszeletek köré kanalazzuk, és 180 fokra melegített sütőben megsütjük.
A sütési idő kb. 20 perc.
Ha langyosra hűlt a torta, porcukorral meghintjük és szeleteljük.


Nincsenek megjegyzések: