2014. június 7.

Epres-joghurtos zebratorta




A sült Zebratorta mintájára készült üdítő, nyári torta.


Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához

A torta aljához
15 dkg darált háztartási keksz
1 kávéskanál kakaópor
12 dkg olvasztott vaj

A joghurtos krémhez
50 dkg natúr joghurt
10 dkg cukor
15 g zselatin
2,5 dl tejszín

Az epres krémhez
50 dkg eper
10 dkg cukor
15 g zselatin
2,5 dl tejszín

A tetejére
30 dkg eper
5 dkg cukor
1 csapott kávéskanál zselatin

A tortagyűrűt tortatálra helyezzük, a forma alja most nem kell.
A kekszet, a kakaót és az olvasztott vajat összegyúrjuk és a tortagyűrűvel körbezárt területre nyomkodjuk.
A fehér krémhez lábosba mérjük a joghurtot, a cukrot és a zselatint, majd kevergetve felforrósítjuk, de nem forraljuk fel.
Az epres krémhez az epret botmixerrel pépesítjük, lábosba öntjük a cukorral és a zselatinnal, és ugyanúgy járunk el, mint a joghurtos rész esetében.
Mindkét krémet langyosra hűtjük.
A kétszer 250 ml tejszínből kemény habot verünk. Az egyik 250 ml-hez a joghurtos, a másikhoz pedig az epres részt adjuk, és mindkettőt alaposan összedolgozzuk a tejszínnel.
Egy-egy evőkanál segítségével a formába adagoljuk a kétféle krémet. A zebraminta kialakításához először a fehér részből kanalazunk a forma közepére 4-5 evőkanálnyit, majd ugyanennyit a rózsaszín krémből.
A következő adag mindig az előző közepére kerüljön. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg el nem fogy az összes alapanyag.
Időnként finoman megrázogatjuk a formát, hogy elősegítsük a krém terülését.
A tortát legalább 4-5 órát hűtőben tartjuk (legjobb egy egész éjszakán át), amíg teljesen megdermed.
A tetején lévő eperzseléhez botmixerrel pépesítjük az epret. A cukorral és a zselatinnal kevergetve felforrósítjuk, majd langyosra hűtjük.
Óvatosan a torta tetejére simítjuk és még fél órára visszatesszük a hűtőbe.
Eltávolítjuk a tortagyűrűt és éles késsel szeleteljük.

9 megjegyzés:

Dina írta...

Annyira szép! :)

Citromhab írta...

Köszönöm szépen!:-)

Blogkonyha írta...

Az, hogy szép az egy dolog. De milyen finom lehet! Kellett nekem megnéznem így este felé...

Sylvia írta...

Szia! Fagyasztott eperrel is elkeszithetem vagy jobb a friss eper hozza?

Szilvi

Citromhab írta...

Teljesen jó a fagyasztott eper is, hiszen úgyis pépesíteni kell.

Unknown írta...

Jövő hétre kértek tőlem egy gyümölcsös-joghurtos tortát. Ennek a krémjét néztem ki. A kérdésem, ha fagyasztott gyümölccsel csinálom, akkor ugye a fagyasztás során keletkezett levelet, csepegtessem le, azt ne rakjam a krémbe (esetleg a pürésített részbe)?!

Citromhab írta...

A levet is rakd a pürébe, hiszen, ha nem fagyasztottad volna le, az is a gyümölcs része lenne.

Kitti Kishalmi írta...

Szeretném megkérdezni, hogy az eperpüré helyett házi eper lekvár szerinted használható?

Citromhab írta...

Szerintem használható eperlekvár.