Hozzávalók 22 cm átmérőjű tálhoz
A piskótához
3 nagy méretű tojás
50 ml víz
13 dkg cukor
17 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
sárgabaracklekvár
A krémhez
25 dkg tejföl
25 dkg mascarpone
12 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
3 dl tejszín
10 g zselatin
őszibarackbefőtt
A bevonathoz
4 evőkanál sárgabaracklekvár
1 evőkanál víz
A sütőt 180 fokra melegítjük, a tepsit sütőpapírral béleljük.
Az egész tojásokat a cukorral és a vízzel alaposan felverjük. Elektromos habverő maximum (turbó) fokozatán ez 4-5 perc. Fakanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elkevertük a sütőport.
A masszát egyenletesen a tepsibe simítjuk, sütőbe toljuk és kb. 15 perc alatt megsütjük.
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert egyrészt kiszárad a piskóta, másrészt könnyebben el is törik a feltekerésnél.
A megsült piskótalapról azonnal lehúzzuk a sütőpapírt és egy másik sütőpapír vagy konyharuha segítségével még melegen feltekerjük.
Ha langyosra hűlt, megkenjük lekvárral, újra felcsavarjuk és nagyjából egy cm-es szeletekre vágjuk.
Hat piskótaszeletet félreteszünk az aljához. A tálat kibéleljük folpackkal és a maradék tekercsekkel kirakjuk.
A krémhez a tejfölt, a mascarpone-t, a cukrot és a citromhéjat kikeverjük. A tejszínből kemény habot verünk és összedolgozzuk a tejfölös résszel.
A zselatint kevés vízben felforrósítjuk, vékony sugárban a krémhez csurgatjuk, miközben habverővel folyamatosan keverjük.
Végül beleforgatjuk a kisebb kockára vágott őszibarackbefőttet is.
A krémet a tálba öntjük, elsimítjuk a tetejét és befedjük a hat szelet piskótatekerccsel.
Legalább 5-6 órát hűtjük.
Tálalás előtt tortatálra borítjuk a tortát. Felforrósítunk 3-4 evőkanál sárgabaracklekvárt egy evőkanál vízzel, majd ecset segítségével rákenjük a torta felszínére.
6 megjegyzés:
Bombabiztos bombasztikus bomba!!!
Kérek belőle :) imádnám!
Sajnos, már egy morzsa sincs belőle:-(
Kedves Citromhab! Egyszerűen Isteni ez a tortád (is)! Köszönöm a receptet!
Köszönöm! Nagyon szívesen:-)
Most készítem - kicsit más alakzatban...
Megjegyzés küldése