2014. március 2.

Képviselőfánk




A farsang zárása, vagy hagyományos nevén a "farsang farka", ma kezdődött és három napon át tart.
Az alkalomra most nem szalagos, hanem képviselőfánkot sütöttem. Ezúttal egy másik égetett tészta receptet próbáltam ki, és nagyon elégedett vagyok vele, Mártinak köszönöm szépen.


Hozzávalók 16 darabhoz

Az égetett tésztához
2,5 dl víz
10 dkg vaj
csipet só
20 dkg liszt
5 tojás

A krémhez (a francia krémes receptje alapján)
5 dl tej
3 tojás
15 dkg cukor
7 dkg liszt
1 teáskanál vaníliakivonat
10 g zselatin
50 ml hideg víz

A tejszínhabhoz
2 dl tejszín
5 dkg cukor
1 csomag habfixáló

A krémmel kezdünk.
A zselatint a hideg vízbe áztatjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliát és a lisztet tálba mérjük és az egészet 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. A maradék tejet felforraljuk, beleöntjük a tojásos részt és folyamatosan kevergetve besűrítjük.
A tűzről levéve hozzáadjuk és beledolgozzuk a zselatint. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és ezt is a még forró krémbe forgatjuk. Szobahőmérsékleten langyosra hűtjük, majd kb. két órára hűtőbe tesszük.
A tésztához a vizet a vajjal és a sóval felforraljuk, beleszórjuk a lisztet, és erőteljesen keverve addig főzzük, amíg a tészta el nem válik az edény falától (kevesebb, mint fél perc).
Levesszük a tűzről és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A következő tojást csak akkor adjuk hozzá, ha az előzőt már teljesen elkevertük.
A tésztát habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsibe kisebb tojásnyi halmokat nyomunk belőle.
180 fokos sütőbe toljuk őket, és addig sütjük, amíg szépen meg nem pirulnak.
Sütés közben ne nyissuk ki az ajtót, mert a fánkok összeesnek! Ugyanez történik akkor is, ha nem kellően sütjük meg őket.
A langyosra hűlt fánkok tetejét éles késsel levágjuk, és habzsák segítségével betöltjük az időközben megszilárdult vaníliakrémet.
A tejszínből a cukorral és a habfixálóval kemény habot verünk. Szintén habzsákból habrózsákat nyomunk a krém tetejére, végül ráhelyezzük a levágott tésztakalapot.
Porcukorral meghintve kínáljuk.



5 megjegyzés:

M@rti írta...

Nagyon szépek lettek! Képzeld: azóta 2x csináltam, és el is rontottam (először kevés ideig sütöttem, azért esett össze, aztán bent felejtettem a sütőben, akkor meg azért). Hiába: a hibáiból tanul az ember! :-)

Citromhab írta...

Márti, egy kisebb adaggal én is megjártam, mert nem sütöttem meg eléggé, azért is írtam bele:-) A recept viszont tényleg nagyon jó, köszi még egyszer!

Blogkonyha írta...

Ó, de kívánatosak!

Lkitti írta...

Szuper lett! Hibátlanok a receptek!!!! Köszönöm!!!

Unknown írta...

Szuper, viszont én alapból dupla adaggal kezdtem. Már próbálkoztam párszor, úgyhogy egy nagyobb adaghoz a jó arányok:
Tészta: 35 dkg liszt, 0,5 liter víz, 25 dkg margarin, 8 nagy tojás.