Itt a farsangi időszak vége, a fánksütés ideje. A hagyományos szalagos fánk mellett ezt a tepsiben sült változatot is kipróbálhatjuk.
Hozzávalók
A tésztához
50 dkg liszt
3 dkg friss
élesztő
2,8-3 dl tej
7 dkg cukor
5 dkg vaj
½ kávéskanál
só
2
tojássárgája
A
töltelékhez
sárgabaracklekvár
A tetejére
porcukor
Az élesztőt 1 dl langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót tálba mérjük,
hozzáöntjük a megkelt élesztőt, és a maradék tejjel tésztát dagasztunk.
Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük, kicsit átgyúrjuk, majd újra
kelesztjük.
Ezután
lisztezett munkafelületre borítjuk, 1,5-2 cm vastagságúra nyújtjuk és nagyobb
méretű, kerek kiszúróval fánkokat szaggatunk belőle.
A fánkokat
sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és konyharuhával letakarva 20-25 percig
pihentetjük.
A sütőt 190
fokra melegítjük. A tésztakorongok közepébe egy kisebb méretű pohár talpának
segítségével mélyedést nyomunk, és az így kialakított lyukakba egy-egy
teáskanál sárgabaracklekvárt teszünk.
Sütőbe
toljuk, és addig sütjük, amíg a fánkok teteje szépen meg nem pirul.
A sütőből
kivéve öt percre befedjük őket egy konyharuhával, majd porcukorral meghintve
tálaljuk.
47 megjegyzés:
Szuper guszták a fánkjaid. Már én is gondoltam a sütőben való sütésre, de még nem szántam el magamat. De most adtál egy löketet, így nem kell olajozni. Köszi, a receptet vittem! :-)
Köszönöm! Igen, a legfőbb erénye ennek a fánknak, hogy nem kell olajozni:-)
Szia! Nagyon tetszenek a receptjeid egy kérdésem viszont lenne ezzel a fánkkal kapcsolatban, nem lesz túl száraz a sütőben sütéstől? Köszi Adri
Adri, köszönöm! Nem, nem lesz száraz egyáltalán.
Szia,jól látom hogy sütés elött kell beletenni a lekvárt?Köszönöm
Igen, sütés előtt kell beletenni.
Nagyon finom omlós lett!Egyszóval isteni!!Köszönöm a receptet!!:-D
Ma megcsináltam és szuper lett:))
Jah és teljeskiörlésü tönkölyliszttel...
meg sem érződik rajat:)
Anita, örülök, hogy ízlett:-)
Milyen lekvárt használtál? Házit, vagy sütés állót?
Házi lekvárt használtam.
Ma kipróbáltam a receptet, isteni lett és gyönyörűséges. Házi baracklekvárral és házi zöld ringló lekvárral sütöttem.
Andus, örülök, hogy ízlett:-) Zöld ringló lekvár? Az nagyon finom lehet...
Épp most sütöm őket:) a pihentetés fázist kihagytam,mert még kilyukasztottam őket,addig duplájára dagadtak :D köszi a receptet,remélem finom lesz👌
Gondolom, azóta már kisült, és remélem ízlett a fánk:-)
szia! én is megsütöttem...keresgettem a neten sütőben süthető fánkot, sokat találtam, de az alattuk lévő megjegyzések szerint nem voltak az igaziak. a sütőporosak felejthetők ( már kipróbáltam), úgyhogy élesztőset akartam. végül a tied mellett döntöttem, mert már főztem az oldaladról , eddig mindg elégedett voltam :D. bár szkeptikus voltam,h milyen lesz, de már beígértem a gyerekeknek a fánkot. 4 gyerek van, egyből 1,5-szeres adagot gyúrtam be. én lepődtem meg legjobban,h milyen isteni lett...levegős, könnyű, nagyon finom! persze nem teljesen olyan mint az olajban sütött, de a cél nem is az volt. holnap megint sütök, dupla adag fog kelleni. és másnap is finom.utolsó darabokért megküzdöttek egymással :D. még a legválogotasóbb lányom is kétpofára ette :)
szóval, köszi a receptet!! üdv, Judit
Örülök, hogy ennyire ízlett:-)
Kaptam pár negatív megjegyzést arra vonatkozóan, hogy ez csak egy tepsiben sütött sima kelt tészta lekvárral, persze, anélkül, hogy kipróbálták volna.
Ez a fánk valóban nem teljesen olyan, mint az olajban sütött, nem is lehet, hiszen egészen más a technika, de ahogy te is írod, levegős, könnyű és nem olyan olajos, mint a hagyományos változat.
Érdeklődnék, hogy vajon rizsliszttel is működne a dolog? A közelgő farsangi szezonra tökéletes lesz.
Én pont az olajossága miatt nem szeretem a "sima" fánkot.
Jó recept, ügyes vagy!
Verushka, köszönöm!
Sajnos, nem tudom megmondani, hogy működik-e rizsliszttel, mert még nem próbáltam.
Megsütöttem jó kis könnyű tészta köszönet a receptert!:-) :-)
Az enyém most lett kész... CSak kicsit vissza kell fognom a kölköket, hogy ne forrón nyomják be :) Köszi a receptet!
Nagyon szívesen:-)
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre, megcsináltam és nagyon jól sikerült, finom lett a gyerekeim imádják, legközelebb dupla adagot készítek! Köszönöm szépen! :)
Szia! A vaj, az teavaj, vagy margarin? S ha margarin, akkor sima, vagy sütőmargarin?
A vaj, az vaj, de margarint is használhatsz, ha azt jobban kedveled.
Nagyon guszták ezek a fánkok!! Épp most szeretném kipróbálni :) SOS kérdes: Vajon sütés előtt lekvár helyett nutellát vagy csokidarabot is tehetek a közepébe? Az uram nem szereti a lekvárt...
Persze, nyugodtan tehetsz a közepébe nutellát vagy csokidarabokat is.
:) még csak meg sem közelíti az olajban sütöttet, ez nem az igazi fánk :) ettől függetlenül egy nagyon finom lekváros kelt tészta!egy szavam nincs, mert tényleg szuper....mindössze nekem a fánk nem ez :)
Soha, sehol nem írtam, hogy ennek a fánknak bármi köze is lenne az olajban sült, hagyományos változathoz...ahogyan a csörögét vagy éppen a képviselőfánkot sem mérjük az olajban sülthöz, mégis fánknak nevezzük mindegyiket:-)
Pár napja szemezek a recepttel, ma végre kipróbálhattam :D Egyszerű,gyors és isteni finom... :) Köszönöm! (A 10 évesem rossz evő.. várakozva tekintett a fánkok felé...eszi, megjegyzi : ebből még fogok kérni :D )
Köszönöm, köszönöm! Isteni finom! Imádom, hogy nem tocsog olajban, hogy nincs olaj szag a házban. Dupla adaggal kezdtem, és milyen jól tettem. :)
Nagyon köszönöm a receptet! Tegnap sütöttem meg nagyon finom lett! :) :)
Köszönöm a receptet. A hagyományos farsangi fánkot nem szeretik az olaj miatt. Megsütöttem ezt, csak a tésztájába margarin vagy vaj helyett házi zsírt tettem. Fenséges lett!
Köszönöm ezt a receptet, isteni finom lett :)
Nagyon jó a recept, könnyű és puha fánkok a végeredmény, csak ajánlani tudom!
Az íze is finom,szinte 10 perc alatt megsül,ezután csak így fogom csinálni a fánkot🙂
Köszönet a receptért!!!☺☺☺
Nem kell vajjal vagy olajjal megkenni? Valaki tudja kérem jelezzen!
Én tudom, nem kell megkenni.
Szia! Köszönöm a receptet:)Ma megsütöttem a fánkot, nagyon finom lett,màskor is tuti ilyet sütök majd!
Szia, most sütöttem meg a fánkot,nagyon könnyű és finom lett!�� Köszi a receptet ��
Ma kipróbáltam, nagyon finom.
Szia!
Barátnőmtől hallottam a fánkodról,megsütöttem ma,csudajó lett!
Köszönöm!
Köszönöm a receptet. Jól sikerült. szépek lettek meg finomak ��
Szuper recept, jól sikerült, részeltem a tésztába kevés citromhéjat is.
Nagyon köszi a receptet. Ma kipróbáltuk, biztosan máskor is fogjuk sütni, nagyon finom volt. Egyetlen "hibája" , hogy nagyon gyorsan fogy :)
Szia! Nekem lenne egy kérdésem: az első kelesztés után, ami kb. 1 óra, azt írtad hogy átgyúrod és megint keleszted. Mennyi idő volt a második? A harmadik a tepsiben 20-25 perc, azt tudom. Köszönöm
Szia! Másodszorra már sokkal gyorsabban kel, elég 20-25 perc.
Nagyon köszönöm 😊
Megjegyzés küldése