Szilveszterkor a sós, sajtos sütemények, borkorcsolyák kerülnek előtérbe, ami lehet akár egy finom sajtos roló is.
Hozzávalók 16-18 darabhoz
A tésztához
fél adag saját készítésű leveles tészta
vagy 50 dkg készen kapható mirelit leveles tészta
A sajtkrémhez
3 dl tej
3 tojássárgája
5 dkg liszt
só
10 dkg vaj
10 + 5 dkg reszelt trappista sajt
A kenéshez
1 kisebb tojás
A leveles tésztát a leírás szerint elkészítjük, ha készen vásároljuk, ez a lépés kimarad.
Lisztezett munkafelületen 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát úgy, hogy a hosszabbik oldala nagyjából 30 cm-es legyen, majd hosszában kb. 2 cm csíkokra vágjuk.
Egy-egy tésztacsíkot tekerünk a rolósütő formákra és ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Tetejüket megkenjük a felvert tojással és 200 fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.
Megvárjuk míg kicsit hűlnek a rolók, majd mindegyiket lehúzzuk a formáról.
A krémhez a tojássárgáját és a lisztet a tejjel folyamatosan kevergetve felfőzzük. Kihűtjük, és hozzáadjuk a kikevert vajat. Habverővel kicsit átdolgozzuk az egészet, így selymesebb, könnyebb krémet kapunk.
Végül ízlés szerint sózzuk, beleforgatunk 10 dkg reszelt sajtot (egy része lehet füstölt sajt is) és habzsákba töltjük.
Minden rolót megtöltünk a sajtkrémmel, végeiket pedig a maradék reszelt sajtba mártjuk.
1 megjegyzés:
Holnap ezt a finomságot elkészítem :) imádjuk :)
Megjegyzés küldése