Örök hálám Michel Roux-nak, aki Tésztavarázs című könyvében megosztotta a gyors leveles tészta receptjét. Semmilyen különösebb ügyességet vagy fortélyt nem igényel az elkészítése, a végeredmény pedig tökéletes, réteges leveles tészta, amit aztán nagyon sokféleképpen felhasználhatunk.
Hozzávalók
50 dkg liszt
50 dkg hideg vaj
1 teáskanál só
2,5 dl jéghideg víz (a liszt minőségétől függően ez változhat, nálam 2,2 dl kellett)
A tészta készítésének lépései:
1. A lisztet gyúródeszkára halmozzuk, a sóval és a kisebb kockákra vágott vajjal.
2. Összedolgozzuk őket. Amikor a vaj borsónyi darabkákra oszlott el, apránként hozzáadjuk a vizet.
Ne dolgozzuk ki túlságosan! Cipót formázunk belőle, folpackba csomagoljuk és 20 percre hűtőbe, vagy 10 percre fagyasztóba tesszük.
3. Lisztezett munkafelületen 40x20 cm-es téglalapot nyújtunk a tésztából, majd háromba hajtogatjuk.
4. 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, újra 40x20 centiméteresre nyújtjuk és újra háromba hajtjuk.
Folpackba csomagoljuk és 20 percre hűtőbe vagy 10 percre fagyasztóba tesszük.
5. A 3. és a 4. pontot még kétszer megismételjük (nyújtás, hajtogatás, 90 fokban elfordítva nyújtás, hajtogatás, hűtés).
Ha ezzel végeztünk, sima állagú, rugalmas tésztát kapunk, amit azonnal felhasználhatunk.
Ha előre szeretnénk dolgozni, az így elkészített leveles tészta 3 napig hűtőben vagy legalább 4 hétig fagyasztóban tárolható.
12 megjegyzés:
Nagyon szépek lettek!
Köszönöm!
Köszönöm a receptet, szeretném megkérdezni, hogy a tészta fagyasztható?
Igen, fagyasztható.
Vaj helyett lehet margarin?
Persze, lehet.
Ezt a tésztát mire lehet használni
Bármire, amire egyébként leveles tésztát használnál.
azt szeretném kérdezni, hogy a 3-ba hajtás azt nem látom hogy is van ahjtva-megmutatnád, vagy leírnád? köszönöm szépen!
A tésztalapot először balról, majd jobbról középre hajtod.
Azt szeretném kérdezni,sima vagy félsima lisztet használni.köszönöm.
Sima, búzalisztet használok alapvetően, ha ettől eltérek, csak azt szoktam jelezni.
Megjegyzés küldése