2013. november 25.

Zserbó






Zserbó, az ünnepi asztalok egyik elmaradhatatlan szereplője.


Hozzávalók 25 x 35 cm-es tepsihez

A tésztához
50 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
1/2 kávéskanál só
1 tojás
1 dl tej
2 dkg friss élesztő

A töltelékhez
30 dkg őrölt dió
20 dkg cukor
1 üveg sárgabaracklekvár

A tetejére
15 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj

A töltelékhez a diót és a cukrot elkeverjük.
Az élesztőt a langyos tejben pici cukorral felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalóival összegyúrjuk. Bő félórát pihentetjük.
Ezután négy egyenlő részre osztjuk, és lisztezett munkafelületen mindegyikből egy-egy tepsiméretű téglalapot nyújtunk.
Az első lapot a vékonyan kivajazott tepsibe terítjük, megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a cukros dióval. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük, végül az egészet befedjük a negyedik lappal.
180 fokra melegített sütőbe toljuk és kb. 40 perc alatt megsütjük a süteményt.
Ha teljesen kihűlt, bevonjuk a vízgőz felett megolvasztott csokoládéval.


3 megjegyzés:

Okki írta...

Nagyon kívánatos szeletkék! :)

annalíz írta...

Szia! Ezt elmentem, mert annyira egyszerűen írtad le, hogy még én is értem...a kisfiam kedvence!

kukelan írta...

Kipróbáltam, fanrasztikusan jó recept!!!! Köszi!!