2013. október 21.

Gombapaprikás




Hozzávalók 6 személyre

A gombapaprikáshoz
1 kg csiperkegomba
1 vöröshagyma
50 ml olaj
1 evőkanál őrölt pirospaprika

őrölt bors
2-3 evőkanál tejföl

A galuskához
50 dkg liszt
2 tojás
1 evőkanál só
3,5-4 dl víz

A gombát leöblítjük és kisebb darabokra szeleteljük. A kockára vágott hagymát megfonnyasztjuk az olajon, rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kb. fél dl vízzel. Rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk és félig lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk.
Ha elkészült, hozzáadjuk a tejfölt és összeforraljuk, ha szükséges még sózzuk.
Ha sűrűbb szaftot szeretnénk, a tejfölben keverjünk el 1 teáskanál lisztet, mielőtt a gombához adjuk.

A galuskához egy nagyobb fazékban (4 literes) vizet forralunk.
Tálba mérjük a lisztet és a sót, elkeverjük. A tojást és több, kisebb adagban a vizet csak akkor adjuk a liszthez, ha a főzővíz már forr. A galuskatésztát ne hagyjuk állni, mert nehezebb szaggatni.
Ügyeljünk rá, hogy ne dolgozzuk ki túlságosan a tésztát, amint nagyjából egyneművé válik, ne keverjük tovább.
Egyszerre csak kisebb adagot tegyünk a galuskaszaggatóba, és gyors mozdulatokkal szaggassuk a tésztát a forrásban lévő vízbe. Ezt a mennyiséget 6-7 adagban szaggassuk ki.
Amint feljön a tészta a víz felszínére, szűrőkanállal tálba szedjük. Minél rövidebb ideig tartózkodik a galuska a főzővízben, annál "pergősebb" lesz, ezért érdemesebb inkább kisebb adagokkal dolgozni.
Az elkészült tésztát 3-4 evőkanál olajjal elkeverjük és a gombapaprikással kínáljuk.




Nincsenek megjegyzések: