2013. szeptember 17.

Trüffel torta - Segítsüti 2013







Ma veszi kezdetét a kilencedik Segítsüti sütiárverés. Ismét 30 gasztroblogger készül 30 édességgel, hogy a jótékonysági akcióból befolyt összeggel rászoruló gyermekeket támogasson.

Az idei támogatott a Magyar Rett Szindróma Alapítvány, melyet azok a szülők hoztak létre, akik az ezzel a ritka genetikai betegséggel született kislányokat nevelnek. A Rett szindróma egyike azoknak a betegségeknek, melynek sem oka, sem kezelése nem ismert az orvostudomány számára. A gyerekek állandó felügyeletet, figyelmet és segítséget igényelnek, és ez óriási terheket ró az őket nevelő családra. Ezeknek a gyermekeknek speciális fejlesztő eszközökre van szükségük, mellyel kommunikációjukat fejleszthetik.

Az árverés ma kezdődik, három napon át zajlik és 2013. szeptember 20.-án pénteken 16:00-kor zárul, licitálni a Segítsüti oldalán lehet.


Idén egy trüffeltortával készültem az alkalomra.


Hozzávalók 18 cm átmérőjű formához

A piskótalapokhoz
6 tojás
3 evőkanál víz
21 dkg cukor
3 evőkanál olaj
21 dkg liszt
3 dkg kakaópor
1 csapott kávéskanál sütőpor

A krémhez
5 dl tejszín
50 dkg étcsokoládé
1 teáskanál vaníliakivonat

A trüffelgolyókhoz (kb.20 db)
20 dkg csokoládé
50 ml tejszín
5 dkg vaj
1 kávéskanál vaníliakivonat

A trüffelgolyók hempergetéséhez
kakaópor
durvára darált dió
tortadara

A torta oldalára
tortadara

Először a krémet készítjük el. A tejszínt, a csokoládét és a vaníliát lassú tűzön, kevergetve felforrósítjuk annyira, hogy a csokoládé teljesen elolvadjon. Behűtjük a krémet, majd habverővel habosítjuk.
A piskóta hozzávalóit három egyenlő részre osztjuk és három lapot sütünk belőle.
Az egész tojásokat a cukorral és a kakaóporral alaposan felverjük, hozzáadjuk az olajat, majd beleforgatjuk a lisztet, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport.
180 fokos sütőben egyenként 8-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
A piskótalapokat megtöltjük a krémmel, végül a torta oldalát és tetejét is bevonjuk vele.
A maradék krémet habzsákba töltjük, a torta peremét ezzel, az oldalát pedig tortadarával díszítjük.
A trüffelgolyókhoz addig melegítjük a tejszínt, a vajat, a vaníliát és a csokoládét, amíg teljesen egyneművé nem válik az egész.
Behűtjük, és a hideg masszából gyors mozdulatokkal diónyi golyókat formázunk, amiket kakaóporba, tortadarába és darált dióba forgatunk, majd a trüffelgolyókat a torta tetejére ültetjük.


13 megjegyzés:

marisz57 írta...

Csodálatosan szép tortát kreáltál, és nagyon-nagyon finom lehet!
A szándék pedig nagyon nemes - sok sikert kívánok hozzá!

Culinaria Ungaria írta...

Ez a torta valami fantasztikus!!!! Szívesen megnéztem volna belülröl is!! A föképed is nagyon tetszik, gyönyörü színek!

Szép napot! Üdv, Krisz :-)

Julcsi írta...

Szia! Szeretném megkérdezni,hogy vanília kivonat helyet mit tehetek bele? Vaníliarúd belseje esetleg? De abból is ennyi kell?

Előre is köszönöm: Júlia

Citromhab írta...

Marisz, Krisz, köszönöm szépen!

Julcsi, persze, használhatsz vaníliarudat is, egy fél rúd kikapart magja elég a krémbe és a golyókba is.

Unknown írta...

Eszméletlen ez a torta! Imádom! A barátnőm születésnapjára elkészítettük,egyszerűen meseszép lett! köszönet a zseniális receptért!

Unknown írta...

Kedves Citromhab!
Ha normál méretű tortát szeretnék (26 cm) akkor dupla adaggal kell számolnom?
Nagyon szép és biztos nagyon finom is, anyukám születésnapjára szeretném elkészíteni. :)

Citromhab írta...

Viktória, 24 cm-es formába pontosan a 18 cm-es adag dupláját kell venni.
26 cm átmérőjű formában, lehet egy kicsit laposabb lesz, de nem sokkal.

Unknown írta...

Nagyon szuperül néz ki :)
Állati vagy növényi tejszínnel szoktad készíteni a krémet
?:)

Citromhab írta...

Krémekhez mindig állati tejszínt használok, ha habot készítek belőle, akkor inkább növényit, mert azt egyszerűbb felverni és sokkal stabilabb is.

Kata írta...

Kedves Citromhab! Nem tudom él-e még ez a honlap. Megkérdezhetem, hogy miért írtad az egyik kérdezőnek, hogyha 24-esbe akarja csinálni, duplázni kell az adagot? Ha saját kútfőből kellett volna számolnom, akkor én csak plusz fél adagot számoltam volna. Én nem vagyok szakértő, csak most meg szeretném csinálni 25-ösbe, ezért kérdezem. :) Köszönöm

Citromhab írta...

Kedves Kata! Azért írtam, hogy dupla adag kell a 24 cm-es formába, mert egyszer pontosan kiszámoltam:-)

Unknown írta...

Kedves citromhab! Most szeretném megsűtni 22cm-es a tortafoma csak azt szeretném kérdezni hogy 1l tejszinből nem lesz e túl sok a krém?

Citromhab írta...

Fél liter tejszín kell a krémhez, az egy liter éppen a duplája, szóval sok lesz.