2013. július 11.

Levendulás keksz




Omlós keksz vaníliával és levendulával.

Hozzávalók

30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
15 dkg porcukor
1 tojás
2 evőkanál vaníliakivonat
1 púpozott evőkanál levendulavirág
½ kávéskanál só

A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, majd egy órán át hűtőben pihentetjük.
Lisztezett munkafelületen kétfelé osztjuk a tésztát, és két hengert formázunk. Éles késsel vagy cérna segítségével felszeleteljük a tésztahengereket úgy, hogy egyenként fél cm vastagságú korongokat kapjunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kekszeket és 180 fokra melegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.

26 megjegyzés:

Czaki írta...

Ez csodaszép! Gondolom finom is. Mindenképpen el fogom készíteni.

Be Sweet :) írta...

Gyönyörű :))
Dominál benne a levendula?? :)
Ha tudnám hol kapni szárított levendulát én is kipróbálnám biztosan, mert annyira hívogat :))

Citromhab írta...

Czaki, köszönöm!

Cica, köszönöm:-) Nem dominál benne a levendula, inkább csak kellemesen fűszeres és illatos lesz tőle.
Sok helyen még virágzik a levendula, egy kanálnyit lehet, hogy tudsz még gyűjteni:-)

Unknown írta...

Kedves Citromhab!
A barátnőm szülinapjára néztem ki ezt a kekszet, mivel levendula-mániás :)
Lenne egy kérdésem a recepttel kapcsolatban : a vaj az jelen esetben "Rama" margarint vagy "tea"vajat jelent? (Bocs, ha hülye a kérdés, de sokszor belefutok, h a vaj az sokaknál a margarin, illetve nem tudom h van e különbség a végeredményben de mivel ajándék lesz, nem szeretném elrontani.)
Előre is köszi a választ. :)

Citromhab írta...

Kedves Borsi!

A vaj jelen esetben vajat jelent:-)
A vaj helyettesíthető margarinnal, ha bármilyen oknál fogva nem használhatod az előbbit, de ízben biztosan nem lesz ugyanaz.

Buba írta...

Kedves Citromhab épp a sütőben az utolsó adag, minden okés lett de nekem kevés a 10 perc 170 fokon. Ha erősebbre veszem akkor nem marad szép sárga hanem "pirja " lesz. nem tudod miért? Úgy hogy most lett egy pár darab nopozott és a többi is inkább nem szép sárga, hanem piszkos sárga színű! most mondd meg miért. Amúgy nekem nagyon jól érződik a levendula is, , eszembe jutott a vaniia aroma barnás volt. /eredeti/Van fehér aroma is? Hol? üdv aranykata

Citromhab írta...

Buba, a barna színű aroma okozhatja a sötétebb színt, én is jártam már így. Van fehér színű aroma is, szerintem bárhol kapható.
A sütés minden sütőnél más és más, nálam ezen a hőfokon sült, ennyi ideig, de ezt elsősorban csak támpontként szoktam megadni. A fotón látod, hogy az alja nekem is megpirult kicsit, ez nem baj. Vedd ki nyugodtan, ha kezd színesedni az alja, ekkor már megsült, bár a vaj mennyisége miatt úgy tűnhet, hogy a közepe még sületlen, de mire kihűlnek a kekszek, teljesen rendben lesz.

Unknown írta...

Valaki nem tudja, hogy a filteres levendula teavirággal
elkészithető?

Citromhab írta...

Ezt a kérdést nem egészen értem...pl. mi az a teavirág?

Unknown írta...

Ugy értettem, van a teafilter amiben levendulavirág van, teának.Ezt szerettem volna megkérdezni, hogy ez használható-e, merthát honnan vegyek én levendulavirágot?

Citromhab írta...

Sajnos, ezt nem tudom megmondani, mert még nem használtam filteres levendulateát. Ha nincs túl finomra összetörve, akkor szerintem használható.

Unknown írta...

Köszönöm szépen a választ, én is igy gondoltam.
Egyébként duplán,triplán i köszönöm mert még soha nem kaptam választ egy blogírótól sem csak tőled!
:-)

Citromhab írta...

Mani, én mindenkinek minden kérdésére válaszolok. Szívesen segítek, ha tudok, és előfordul, hogy magam is tanulok a kérdésekből:-)

Phoebe80 írta...

Kedves Citromhab! Vajon lehet ezt a sutit tonkoly vagy zablisztbol is kesziteni? Hetvegen kiprobalnam. Koszi :)

Citromhab írta...

Phoebe, szerintem igen:-)

Gabriella Szabó írta...

Szia Citromhab! Elkészítettem én is. Szuper lett! :D

Buba írta...

Mindemkinek. Gyógynövényboltban kapható barna zacskós levendulavirág.Azért írom, hogy barna zacskós, mert többfélét próbáltam az a legjobb. Kapható még a bükkszentkereszti Szabó Gyuri bácsinál is levendula. Boltja Miskolcon az Újgyőri főtérnél van. Mindkét helyen elég drága!. Én /mivel ezek bimbók/, a tenyerem közt még jól összemorzsoltam! Ennyit tudok segíteni! Sziasztok Buba

Bogyó74 írta...

Kicsit tartottam a levendula használatától sütéshez, de nagyon kellemesen csalódtam. Ma sütöttem egy adag kekszet és nekem nagyon ízlik. És nagyon finom utóíz marad a szájban utána.

Citromhab írta...

Örülök, hogy ízlett:-)
Esetleg ezt a másik változatot is kipróbálhatod, nekünk ez még jobban bejött:-)
http://citromhab.blogspot.hu/2016/06/citromos-levendulas-keksz.html

Unknown írta...

Kedves Citromhab!

Érdeklődni szeretnék, hogy ebből a mennyiségből, kb. hány darab süti lesz? Köszönöm szépen! :-)

Citromhab írta...

Anita, kb. annyi, amennyit a fotón látsz.

Unknown írta...

Kedves Citromhab, pár perce vettem ki a sütőből a fenti recept alapján készült kekszeket. Gyorsan le is teszteltem néhányat, és el vagyok ragadtatva! Készítettem már többféle levendulás kekszet, de ez mindegyiket felülmúlja. Íz-orgia van a számban... Köszönöm Neked! :)
Annyit változtattam rajta, hogy vanília-kivonat hiányában egy rúdnyi kikapart vanília-magocskával ízesítettem, a levendula pedig biztosan attól annyira finom, h saját szedésből származik. :)
Kata

Citromhab írta...

Kata, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik a keksz...és most rájöttem, hogy én is milyen régen sütöttem, holnap biztosan készül egy adag :-)

Dóra írta...

Kedves Citromhab!
Megsütöttem nagyon finom lett! Bár én nem margarinnal készítettem, de így is ízletes lett! A gyerekeim csak úgy fajták😄

A. Szabina írta...

Szia! Bár látom nem mai recept, remélem kapok választ😅
Jótékonysági sütivásárra szeretném elkészíteni. Persze lesz előtte teszt adag, de a kérdésem az lenne hogy zacskóban mennyi ideig áll el, vagyis sokkal inkább meddig marad puha. Ha pl előtte nap készítem, úgyse szárad ki? Illetve másik kérdés, ha a tésztát előtte megcsinálom, az fagyasztható e?
Köszönöm előre is 🙂

Citromhab írta...

Szia!
Szerintem a tészta fagyasztható és ha egy nappal a rendezvény előtt sütöd meg, teljesen jó lesz másnap is.