2013. január 5.
Tejszínes zsemle
Pillekönnyű, foszlós, telt ízű zsömle, feltétlen ajánlom kipróbálásra.
A recept egyébként egy kalácsrecept, ahogyan az a forrásoldalon, Maci konyhájában látható, de kevesebb cukor hozzáadásával remek zsömlék is készíthetők belőle.
Hozzávalók 12 darabhoz
60 dkg liszt
3 dkg tejpor (elhagyható)
4 dkg cukor
10 g só
1 tojás
4 dkg friss élesztő
1,5 dl tejszín
2,5 dl tej
A kenéshez
50 ml tej
1 kávéskanál cukor
Másfél dl tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót tálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék tejjel kelt tésztát dagasztunk. Ügyeljünk arra, hogy jól dolgozzuk ki, kézi dagasztásnál ez 8-10 percet jelent.
Lefedve, langyos helyen háromszorosára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk. Zsömléket formázunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, nagyobb távolságot hagyva közöttük.
Konyharuhával letakarjuk és még 30-40 percet kelesztjük.
A zsömlék tetejét lekenjük a tej és cukor keverékével, és 180 fokra melegített sütőbe toljuk.
Addig sütjük, amíg a teteje is szépen meg nem pirul. A sütőből kivéve, még forrón, újra átkenjük a tetejüket a cukros tejjel.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
6 megjegyzés:
Csodaszép mosolygósak, nagyon finomnak látszanak! :)
hűűű, de csinik!!
Köszönöm szépen!
Tökéletes lett, pedig tejporom nem is volt! :-)
Köszönet!
Nagyon örülök:-)
A tejpor egyébként elhagyható, anélkül is működik, be is írom a receptbe.
Tetszik!!!!
Megjegyzés küldése